Fructul zeilor
Strugurii ocupa un loc
considerabil in mitologia greaca si latina .
Dionisos, fiul lui Zeus, - alias Bachus in mitologia latina - a cunoscut de mic euforia ascunsa in
miezul acestui fruct. Lasat in grija nimfelor, micului Dionisos i s-au dat
in loc de jucarii, boabe de struguri. Si tot ele au incercuit fruntea acestui
zeu frumos si vesel cu ghirlande verzi si struguri aurii si dulci. A fost
astfel primul care a gustat din betia atat de vesela de care au profitat
nimfele si satirii.
Ajuns barbat in toata firea,
Dionisos a pornit sa imprastie in lume rodul parfumat si imbatator al
vitei de vie. Umbla intr-un car tras de lei si tigri si era urmat de un
cortegiu galagios format din nimfe si satiri, care dantuiau si cantau in jurul
lui, iar vinul curge garla.
In cinstea acestui zeu al vitei
de vie, ocrotitor al viticultorilor, se organizau serbari cu fast si mult
antren - elinii le numeau orgii, iar latinii, bachanale.
Vita de vie
Vita de vie era cunoscuta cu mult
inaintea Mantuitorului. In Geneza (9:20), se spune ca Noe cultiva aceasta
planta "imbatandu-si" simturile cu produsul ei rubiniu. Vinul era
foarte apreciat si in Grecia antica, dar, in general, era consumat indoit cu
apa.
Acest obicei a fost preluat si de
romani, care au plantat vita de vie in teritoriile cucerite din Africa , Spania, Iliria si altele. La noi, licoarea bahica
a cunoscut si o perioada de "prohibitie". Ptr. ca dacii de pe vremea
lui Burebista se intrecusera cu gluma in privinta consumului de vin, regele -
sfatuit de preotul Deceneu - a hotarat distrugerea tuturor acestor culturi.
Totusi cand romanii au cucerit Dacia ,
cultivarea vitei de vie era din nou in floare.
In Antichitate, vinul se pastra
in amfore de ceramica cu gatul subtire, iar gurile acestora erau astupate cu
carpe inmuiate in ulei, ptr. a se opri continuarea fermentatiei. De-abia in
secolul al XII-lea au ajuns la moda sticlele si dopurile de pluta.
In tara noastra exista la ora
actuala peste 40 de podgorii recunoscute pe plan international, semn ca romanii
nu si-au pierdut gustul si priceperea ptr. sucul de struguri fermentati.
Substantele si proprietatiile
strugurilor
100 g de struguri copti contin:
apa – 81 g; protide – 1 g; lipide – 1 g; glucide – 17 g; celuloza – 0,2 g.
Elemente minerale (mg la 100 g):
sulf – 8 mg; fosfor – 20 mg; clor – 3 mg; sodium – 2 mg; potasiu – 198 mg;
magmeziu – 10 mg; calciu – 20 mg; fier, zinc, cupru, mangan, iod (sub 1 mg)
Vitamine (mg la 100 g): acid
ascorbic – 4 mg; B1, tiamina – 0,04 mg; B2, riboflavina – 0,02 mg; PP, acid
nicotinic – 0,20 mg; B5, acid pantotenic – 0,07 mg; B6, pirodoxina – 0,08 mg;
carotenoizi active – 0,03 mg.
Substantele numite procyanidine, care
se gasesc in special in strugurii negri si brumarii, reprezinta un factor
important in apararea inimii. Aceste substante scad hipertensiunea si nivelul
colesterolului. Aceleasi procyanidine protejeaza pielea de influenta
substantelor nocive din atmosfera si de actiunea razelor solare. Impreuna cu
siliciul care se gaseste in coaja boabelor de struguri, redau elasticitatea si
prospetimea tenului.
Biochimia lui alcalina ii permite
sa pastreze echilibrul pH-ului, care indica, in mod firesc, un usor caracter
alcalin.
Tonifiant al fortei musculare,
element remineralizant de inalta calitate, strugurele participa la intinerirea
cutanata prin accelerarea trecerii influxului nervos si contribuie la
tonicitatea muschiului cardiac.
Capacitatea sa de detoxifiere
descongestioneaza ficatul prin stimularea actiunii sale si a diferitelor
functii hepatice.
Un veritabil concencentrat de
energie solara, strugurele restabileste mineralizarile deficiente si vine in
ajutorul persoanelor astenice si a celor surmenanti sau stresati, prin
cresterea rezistentei la oboseala fizica si nervoasa.
Descongestioneaza splina si
combate anemia.
Actiunea sa de detoxificare combate
reumatismul si artritismul prin accelerarea eliminarii acizilor organici.
Este un drenor puternic,
actioneaza impotriva edemelor, azomiei si calmeaza tulburarile intestinale
rebele prin actiunea sa laxative.
Se digera usor, desi e acru la
gust, iar aceasta aciditate persista pe tot parcursul digestiei stomacale;
creste secretia de suc gastric. Pentru persoanele “hipoclorhidrice” este foarte
indicat sa bea cate un pahar cu suc de struguri cu o jumatate de ora inainte de
masa.
Are o puternica actiune
anticancerigena.
Consumul de struguri
Atentie! Strugurii trebuie
consumati in cantitati moderate de catre diabetici si persoanele
supraponderale. Strugurii proaspeti se pot consuma de minune cu branza sau cu
lapte batut.
Conservare
Printr-o reteta
italieneasca din 1831, strugurii se pot conserva vreme indelungata. Boabele
care nu sunt stricate sau sparte se aleg, si se pun cu grija in 2 sau 3
straturi intr-o lada, separand fiecare strat cu frunze de piersic. Lada se asaza pe scanduri
si se depoziteaza intr-un loc uscat si bine aerisit. Astfel, strugurii se
conserva bine pana in luna ianuarie, uneori chiar si pana in februarie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.