Meditatia este arta concentrarii 100 % a atentiei intr-o anumita zona. Practica vine cu o multime de beneficii ale sanatatii, inclusiv concentratia marita, anxietate scazuta si un sentiment general de fericire.
Desi un numar mare de oameni incearca meditatia intr-un anumit moment al vietii lor, doar un mic procent chiar o foloseste pe termen lung.
Scopul acestui articol este de a furniza 20 recomandări practice pentru a ajuta începătorii să treacă de obstacolele iniţiale şi să integreze meditaţia pe termen lung:
Desi un numar mare de oameni incearca meditatia intr-un anumit moment al vietii lor, doar un mic procent chiar o foloseste pe termen lung.
Scopul acestui articol este de a furniza 20 recomandări practice pentru a ajuta începătorii să treacă de obstacolele iniţiale şi să integreze meditaţia pe termen lung:
1. Meditează ca practică formală. Vei ajunge la următorul nivel al meditaţiei păstrând deoparte o anumită perioadă (preferabil de două ori pe zi) pentru a fi liniştit.
2. Începe cu respiraţia. Respiraţia adâncă încetineşte ritmul cardiac, relaxează muşchiii, concentrează mintea şi este o cale ideală de a începe practica.
3. Fă câteva întinderi mai întâi. Întinderile relaxează muşchii şi tendoanele permiţându-ţi să şezi mai confortabil. Mai mult, întinderile pornesc procesul de „trecere spre interior” şi aduc atenţie sporită corpului.
4. Meditează cu un scop. Începătorii trebuie să înţeleagă că meditaţia este un proces ACTIV. Arta concentrării atenţiei într-un singur punct este o muncă grea, şi trebuie să fii antrenat cu un scop!
5. Observă frustrarea cum te împresoară. Acest fapt este foarte comun la începători deoarece ne gândim „hei, ce fac aici”, sau „de ce nu pot odată să-mi liniştesc mintea asta nenorocită”. Când se întâmplă aceasta, concentrează-te cu adevărat asupra respiraţiei şi lasă sentimentele de frustrare să treacă.
6. Experimentează. Deşi mulţi dintre noi se gândesc la meditaţia eficientă ca fiind a unui yoghin şezând cu picioarele încrucişate sub un copac Bonzi, începătorii trebuie să facă mai multe experimente şi să încerce diferite tipuri de meditaţie. Încearcă să şezi, să stai culcat, cu ochii deschişi, cu ochii închişi etc.
7. Simte-ţi părţile corpului. O practică foarte bună pentru începătorii care meditează este să observe corpul când o stare meditativă începe să se instaleze. Odată ce mintea se linişteşte, acordă-ţi toată atenţia picioarelor şi apoi urcă încet în corp (include organele interne). Este foarte sănătos şi este un indicator că eşti pe calea cea bună.
8. Alege o anumită cameră din casa ta pentru meditaţie.Asigură-te că nu este aceeaşi cameră în care lucrezi, faci exerciţii fizice sau dormi. Pune lumânări şi alte accesorii spirituale în cameră pentru a te ajuta să te simţi confortabil.
9. Citeşte o carte (sau două) despre meditaţie. Preferabil un ghid instructiv şi o carte care descrie beneficiile stărilor meditative adânci. Asta te va motiva. Cartea „Oriunde te-ai duce, acolo eşti” a lui John Kabat Zinn este extrem de bună pentru începători.
10. Ia-ţi un angajament pe termen lung. Meditaţia este o practică de-o viaţă şi vei beneficia cel mai mult FĂRĂ să examinezi rezultatele practicii de zi cu zi. Fă tot ce poţi în fiecare zi, apoi mergi mai departe!
11. Ascultă benzi instructive şi CD-uri.
12. Generează momente de conştienţă în timpul zilei. Găsindu-ţi respiraţia şi „fiind prezent” cât timp nu eşti în practică formală este o cale minunată de a evolua în obiceiurile meditative.
13. Asigură-te că nu vei fi deranjat. Una dintre cele mai mari greşeli care le fac începătorii este faptul că nu-şi asigură condiţii liniştite de practică. Dacă undeva în mintea ta, te gândeşti că ar putea suna telefonul, că copiii s-ar putea trezi, sau ibricul de cafea ar putea şuiera atunci nu vei fi capabil de a obţine o stare de relaxare profundă.
14. Observă micile ajustări. Pentru începătorii care meditează, cele mai mici mişcări fizice pot transforma o practică meditativă din una a frustrării în una a înnoirii. Aceste ajustări pot fi abia observabile unui observator, dar acestea pot însemna totul pentru practica ta.
15. Foloseşte o lumânare. Meditaţia cu ochii închişi poate fi o provocare pentru un începător. Aprinderea unei lumânărişi folosind-o ca şi punct al concentrării îţi permite să-ţi fortifici atenţia cu un indicator vizual. Poate fi foarte puternic.
16. Nu te stresa. Acesta poate să fie cel mai important sfat pentru începători şi cel mai greu de implementat. Nu contează ce se întâmplă în timpul practicii tale meditative, nu te stresa în ceea ce priveşte acel lucru. Aceasta include a fi nervos înainte de meditaţie şi supărat după. Meditaţia este ceea ce este şi trebuie doar să faci tot ce poţi în acel moment.
17. Meditaţi împreună. Meditaţia cu un partener sau o persoană dragă poate aduce multe beneficii şi îţi poate îmbunătăţi practica. Totuşi, este necesar să te asiguri că aţi stabilit anumite reguli înainte să începeţi!
18. Meditează dimineaţa devreme. Fără îndoială, dimineaţa devreme este o perioadă ideală pentru meditaţie: este mai multă linişte, mintea ta nu este plină cu dezordinea obişnuită şi sunt mai puţine şanse să fii deranjat. Fă-ţi un obicei să te trezeşti cu o jumătate de oră mai devreme şi să meditezi.
19. Fii recunoscător la sfârşit. Odată ce ai terminat practica, petrece 2-3 minute apreciind oportunitatea de a medita şi abilitatea minţii tale de a se concentra.
20. Observă când interesul tău pentru meditaţie începe să scadă. Meditaţia este o muncă grea şi vei ajunge inevitabil într-un punct unde aparent nu ţi se mai potriveşte. Acum este momentul când trebuie să meditezi cel mai mult şi îţi recomand să te întorci la cărţile sau CD-urile pe care le-ai ascultat şi să-ţi reîmprospătezi practica. Şansele sunt ca pierderea ablităţii de concentrare asupra meditaţiei este paralelă cu inabilitatea de a te concentra asupra altor segmente ale vieţii tale!
Meditaţia este o practică absolut minunată, dar poate fi foarte dificilă la început. Foloseşte sfaturile descrise în acest articol pentru a exersa spre nivelul următor.
Sursa: particuledegand.blogspot.ro
Ajuta intr-adevar, am citit despre asta mai demult.
RăspundețiȘtergerePe mine m-a ajutat mult. Sunt recomandate meditatiile pentru acei oameni care au o gandire haotica, care vorbesc mult vrute si nevrute si care nu-si pot concentra gandirea asupra unui singur punct. Ii ajuta sa-si stabileasca prioritatiile in gandire, sa devina mai intelepti si chiar in evolutia lor spirituala.
Ștergere