03 septembrie 2012

Toamna


Schimbarea anotimpurilor isi lasa amprenta asupra noastra... Zilele si serile devin din ce in ce mai racoroase, iar soarele "cu dinti" care incepe sa straluceasca pe cer ne arata tot mai clar ca nu ne mai jucam cu vremea... Inca ne permitem plimbari prin parcuri si gratare la padure, dar in curand vom scoate de la naftalina hainele de iarna. Este cazul sa iti protejezi sanatatea de pericolele care te pandesc in aceasta toamna!

Plamanii sunt cele mai sensibile organe in lunile de toamna. Ca atare, este momentul sa te concentrezi asupra prevenirii racelilor, gripelor, tusei, gatului inrosit si asa mai departe. Pentru persoanele care sunt deja predispuse la afectiuni ale plamanilor, cum ar fi bronsita, pneumonia si emfizemul, toamna este cel mai bun anotimp pentru a lua masurile de precautie ce ajuta la minimalizarea vulnerabilitatii organismului si la pregatirea sa pentru iarna. 

Evita curentul!

Temperaturile sunt in scadere, serile sunt tot mai reci, iar in anumite regiuni vantul incepe sa bata cu tot mai multa putere. Astfel incat, iti recomandam sa fii cat se poate de atent la curentii reci. Pentru a evita imbolnavirea, asigura-te ca gatul, incheieturile si gleznele nu iti sunt expuse la frig, vant si/sau curent. Acesta ar fi un inceput "clasic" de raceala...

Mare atentie la uscaciunea din aer!

In timpul toamnei, vantul - a carui putere creste treptat - si frigul creeaza un aer uscat, care iti afecteaza pielea si plamanii. Efectele tendintelor naturale spre uscaciune intalnite toamna se accentueaza de indata ce incepi sa dai drumul la caldura acasa, la serviciu sau in masina, pentru a scapa de frigul de afara.

Pielea si plamanii tai nu "agreeaza" in mod deosebit senzatia de uscaciune, astfel incat este important sa bei foarte multe lichide, pentru a mentine in permanenta aceste organe hidratate.

Mai putine alimente picante

Deoarece plamanii sunt in special sensibili in lunile de toamna, este o idee foarte buna sa micsorezi in dieta ta cantitatea de mancaruri picante, pentru a evita iritarea organelor. Drept rezultat, plamanii vor fi mai putin vulnerabili la agentii patogeni.

Atentie la felul in care te simti

Cel mai important este sa fii foarte atent la felul in care te simti. De indata ce ai primit primele semnale ale unei raceli care te "prinde", este cazul sa iei masuri preventive. Incearca sa iti echilibrezi dieta, incluzand legume, fructe, seminte si/sau grane (orez, grau etc.), dar si cateva alimente foarte putin condimentate. 

Frunzele cazute, un pericol pentru persoanele care sufera de alergii

Desi reprezinta o incantare pentru privirea noastra, datorita culorilor inedite si covorului frumos in care se astern pe pamant si pe alei, frunzele cazute din copaci, umede, pot gazdui bacterii si mucegaiuri care pot produce reactii alergice, ce se manifesta prin dureri de cap, nas rosu si cu secretii abundente, ochi umflati, care prezinta senzatia de mancarime, bronsita, astm etc. In cazul in care frunzele se ard, un obicei practicat toamna, pentru facilitarea descompunerii acestora, problemele de sanatate mai sus mentionate se complica...

De vreme ce doar aproximativ 15% din populatie sufera de alergii, foarte multe persoane nu vor avea probleme din cauza expunerii la alergeni. Insa, daca te numeri printre nefericitii alergici, este preferabil sa eviti complet aceasta expunere. In cazul in care trebuie neaparat sa aduni frunzele cazute in curtea sau pe aleile din fata casei tale, in timpul acestei activitati poarta pe fata o masca pentru filtrarea particulelor microscopice de praf, alergeni sau mucegai. In plus, operatiunea strangerii frunzelor cazute este prefarabil sa se faca atata vreme cat acestea sunt inca uscate si nu umede.

Dupa ce ai terminat, nu iti "contamina" casa cu hainele expuse in timpul strangerii frunzelor moarte. Foloseste un rand de haine "de munca" sau "de sacrificiu", haine pe care apoi le scoti imediat ce ai terminat treaba si pe care le speli.

Vitaminizarea organismului

Toamna este anotimpul care ne oferă cele mai bune resurse pen­tru creşterea imunităţii şi pre­găteşte organismul pentru perioada rece. Legumele şi fruc­te­le de toamnă sunt cea mai să­nă­toasă sursă de vitamine şi mi­ne­rale necesare organismului şi trebuie să profităm la m­ax­i­mum de asta. Probabil că cele mai re­co­mandate fructe de toa­m­nă sunt merele, fructe care prin a­por­tul de vitamina C întăresc sis­temul imunitar, iar prin con­ţinutul de antioxidanţi pr­o­te­jea­ză împotriva cancerului de sân sau colon, susţin o digestie să­nătoasă şi menţin un nivel sănătos al colesterolului. Prin con­ţinutul ridicat de fibre şi cu­pru perele sunt la fel de utile, aju­tând la neutralizarea radi­ca­li­lor liberi şi susţinând sănă­ta­tea inimii şi a colonului. Stru­gu­rii sunt o adevărată comoară a naturii. Ei conţin vitamine cu efect antioxidant care întăresc sis­temul imunitar: vitaminele C, K, B2 sau B6. Absolut toţi stru­gurii ajută la eliminarea oboselii acumulate în timpul unei zile, previn bolile de inimă şi îmbu­nă­tăţesc activitatea renală. Un alt fruct plin de vitamine, cu pu­ternic efect antistres şi an­ti­o­xidant este gutuia. În afară de a fi un fruct împotriva răcelii, este be­ne­fi­că digestiei prin con­ţi­nu­tul bo­gat de fibre. Gutuile aju­tă la scă­derea în greutate şi la men­­ţi­nerea unui corp sănătos. Nu­­ci­le sunt una dintre cele mai bu­­­ne surse de proteine vegetale, bo­gate în fibre şi antioxidanţi – se­leniu şi vitamina E. Prunele au efect decongestionat pentru ficat şi sunt un stimulent al func­ţiilor nervoase.

Sfe­cla, deşi dulce, se bucură de pu­ţi­ne calorii, iar o salată de sfe­clă roşie poate aduce o mare can­titate de vitamina B9 (acid folic), esenţială dezvoltării celu­le­­lor pe timpul sarcinii. Ardeiul gras este perfect, dacă aveţi nevoie de vitaminizare cu vitaminele A şi C. S-a demonstrat că doi ardei graşi conţin de trei ori can­ti­ta­tea necesară de vitamina C, mai mult de 100% din cantitatea ne­cesară zilnică de vitamina A, dar şi alţi antioxidanţi esenţiali pen­tru menţinerea sănătăţii şi fru­museţii. Vitamina A se gă­seş­te din abundenţă în morcovi şi în dovlecei, vitamină ce spri­ji­nă sistemul imunitar. Deşi nu este la fel de cunoscut precum morcovul, păstârnacul are un conţinut superior de potasiu şi vitamina B9, substanţe care men­ţin o inimă sănătoasă şi scad şansele apariţiei canc­e­ru­lui în organism. Păstârnacul con­ţine multe fibre esenţiale pen­tru sănătatea sistemului di­gestiv şi poate fi folosit în su­pele şi ciorbele de toamnă. Pra­zul este o altă legumă mai puţin fo­losită, dar care are multiple efecte benefice: scade co­les­te­ro­lul nociv, creşte nivelul celui bun, previne cancerul şi sta­bi­li­zea­ză nivelul de zahăr în sânge. Ei, şi cum puteam uita de vine­te, cele care stimulează sis­te­mul imunitar printr-o gamă com­pletă de antioxidanţi, care menţin ini­ma sănătoasă, iar conţinutul re­dus de calorii şi grăsimi din această pătlăgea vânătă ajută si­lueta să aibă numai de câş­ti­gat. Iar varza se află printre pri­me­le locuri în topul legumelor ca­re conţin vitamina C şi este su­ficient să servim 200 de gra­me de varză proaspătă pentru a obţine doza zilnică din această vitamină. 

Sursa: 1 , 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare