Schimbarea
anotimpurilor isi lasa amprenta asupra noastra... Zilele si serile
devin din ce in ce mai racoroase, iar soarele "cu dinti"
care incepe sa straluceasca pe cer ne arata tot mai clar ca nu ne mai
jucam cu vremea... Inca ne permitem plimbari prin parcuri si gratare
la padure, dar in curand vom scoate de la naftalina hainele de iarna.
Este cazul sa iti protejezi sanatatea de pericolele care te pandesc
in aceasta toamna!
Plamanii sunt cele mai sensibile organe in lunile de toamna. Ca atare, este momentul sa te concentrezi asupra prevenirii racelilor, gripelor, tusei, gatului inrosit si asa mai departe. Pentru persoanele care sunt deja predispuse la afectiuni ale plamanilor, cum ar fi bronsita, pneumonia si emfizemul, toamna este cel mai bun anotimp pentru a lua masurile de precautie ce ajuta la minimalizarea vulnerabilitatii organismului si la pregatirea sa pentru iarna.
Evita
curentul!
Temperaturile sunt in scadere, serile sunt tot mai reci, iar in anumite regiuni vantul incepe sa bata cu tot mai multa putere. Astfel incat, iti recomandam sa fii cat se poate de atent la curentii reci. Pentru a evita imbolnavirea, asigura-te ca gatul, incheieturile si gleznele nu iti sunt expuse la frig, vant si/sau curent. Acesta ar fi un inceput "clasic" de raceala...
Mare atentie la uscaciunea din aer!
In timpul toamnei, vantul - a carui putere creste treptat - si frigul creeaza un aer uscat, care iti afecteaza pielea si plamanii. Efectele tendintelor naturale spre uscaciune intalnite toamna se accentueaza de indata ce incepi sa dai drumul la caldura acasa, la serviciu sau in masina, pentru a scapa de frigul de afara.
Pielea si plamanii tai nu "agreeaza" in mod deosebit senzatia de uscaciune, astfel incat este important sa bei foarte multe lichide, pentru a mentine in permanenta aceste organe hidratate.
Mai putine alimente picante
Deoarece plamanii sunt in special sensibili in lunile de toamna, este o idee foarte buna sa micsorezi in dieta ta cantitatea de mancaruri picante, pentru a evita iritarea organelor. Drept rezultat, plamanii vor fi mai putin vulnerabili la agentii patogeni.
Atentie la felul in care te simti
Cel mai important este sa fii foarte atent la felul in care te simti. De indata ce ai primit primele semnale ale unei raceli care te "prinde", este cazul sa iei masuri preventive. Incearca sa iti echilibrezi dieta, incluzand legume, fructe, seminte si/sau grane (orez, grau etc.), dar si cateva alimente foarte putin condimentate.
Frunzele
cazute, un pericol pentru persoanele care sufera de alergii
Desi reprezinta o incantare pentru privirea noastra, datorita culorilor inedite si covorului frumos in care se astern pe pamant si pe alei, frunzele cazute din copaci, umede, pot gazdui bacterii si mucegaiuri care pot produce reactii alergice, ce se manifesta prin dureri de cap, nas rosu si cu secretii abundente, ochi umflati, care prezinta senzatia de mancarime, bronsita, astm etc. In cazul in care frunzele se ard, un obicei practicat toamna, pentru facilitarea descompunerii acestora, problemele de sanatate mai sus mentionate se complica...
De vreme ce doar aproximativ 15% din populatie sufera de alergii, foarte multe persoane nu vor avea probleme din cauza expunerii la alergeni. Insa, daca te numeri printre nefericitii alergici, este preferabil sa eviti complet aceasta expunere. In cazul in care trebuie neaparat sa aduni frunzele cazute in curtea sau pe aleile din fata casei tale, in timpul acestei activitati poarta pe fata o masca pentru filtrarea particulelor microscopice de praf, alergeni sau mucegai. In plus, operatiunea strangerii frunzelor cazute este prefarabil sa se faca atata vreme cat acestea sunt inca uscate si nu umede.
Dupa ce ai terminat, nu iti "contamina" casa cu hainele expuse in timpul strangerii frunzelor moarte. Foloseste un rand de haine "de munca" sau "de sacrificiu", haine pe care apoi le scoti imediat ce ai terminat treaba si pe care le speli.
Vitaminizarea
organismului
Toamna este anotimpul care ne
oferă cele mai bune resurse pentru creşterea imunităţii şi pregăteşte
organismul pentru perioada rece. Legumele şi fructele de toamnă sunt cea mai
sănătoasă sursă de vitamine şi minerale necesare organismului şi trebuie să
profităm la maximum de asta. Probabil că cele mai recomandate fructe de
toamnă sunt merele, fructe care prin aportul de vitamina C întăresc sistemul
imunitar, iar prin conţinutul de antioxidanţi protejează împotriva
cancerului de sân sau colon, susţin o digestie sănătoasă şi menţin un nivel
sănătos al colesterolului. Prin conţinutul ridicat de fibre şi cupru perele
sunt la fel de utile, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi şi
susţinând sănătatea inimii şi a colonului. Strugurii sunt o adevărată
comoară a naturii. Ei conţin vitamine cu efect antioxidant care întăresc sistemul
imunitar: vitaminele C, K, B2 sau B6. Absolut toţi strugurii ajută la
eliminarea oboselii acumulate în timpul unei zile, previn bolile de inimă şi
îmbunătăţesc activitatea renală. Un alt fruct plin de vitamine, cu puternic
efect antistres şi antioxidant este gutuia. În afară de a fi un fruct
împotriva răcelii, este benefică digestiei prin conţinutul bogat de
fibre. Gutuile ajută la scăderea în greutate şi la menţinerea unui corp
sănătos. Nucile sunt una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale,
bogate în fibre şi antioxidanţi – seleniu şi vitamina E.
Prunele au efect decongestionat pentru ficat şi sunt un stimulent
al funcţiilor nervoase.
Sfecla, deşi dulce, se bucură de
puţine calorii, iar o salată de sfeclă roşie poate aduce o mare cantitate
de vitamina B9 (acid folic), esenţială dezvoltării celulelor pe timpul
sarcinii. Ardeiul gras este perfect, dacă aveţi nevoie de vitaminizare cu
vitaminele A şi C. S-a demonstrat că doi ardei graşi conţin de trei ori cantitatea
necesară de vitamina C, mai mult de 100% din cantitatea necesară zilnică de
vitamina A, dar şi alţi antioxidanţi esenţiali pentru menţinerea sănătăţii şi
frumuseţii. Vitamina A se găseşte din abundenţă în morcovi şi în dovlecei,
vitamină ce sprijină sistemul imunitar. Deşi nu este la fel de cunoscut
precum morcovul, păstârnacul are un conţinut superior de potasiu şi vitamina
B9, substanţe care menţin o inimă sănătoasă şi scad şansele apariţiei cancerului
în organism. Păstârnacul conţine multe fibre esenţiale pentru sănătatea
sistemului digestiv şi poate fi folosit în supele şi ciorbele de toamnă. Prazul
este o altă legumă mai puţin folosită, dar care are multiple efecte benefice:
scade colesterolul nociv, creşte nivelul celui bun, previne cancerul şi stabilizează
nivelul de zahăr în sânge. Ei, şi cum puteam uita de vinete, cele care
stimulează sistemul imunitar printr-o gamă completă de antioxidanţi, care
menţin inima sănătoasă, iar conţinutul redus de calorii şi grăsimi din
această pătlăgea vânătă ajută silueta să aibă numai de câştigat. Iar varza
se află printre primele locuri în topul legumelor care conţin vitamina C şi
este suficient să servim 200 de grame de varză proaspătă pentru a obţine doza
zilnică din această vitamină.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.