Porumbelele sunt fructele
porumbarului (Prunus spinosa L.), arbust spinos foarte raspandit in
flora spontana, in zonele de campie si coline.
Prumbelele sunt drupe
mici, sferice, negricioase, cu pruina (bruma) albastra, groasa. Ele
au pulpa aderenta la sambure, verde, acida si pronuntat astringenta;
de aceea nu pot fi consumate proaspete decat la supracoacere si in
cantitate foarte mica; se recolteaza foarte tarziu, in noiembrie,
dupa caderea brumei, care duce la scaderea astringentei.
La coacerea deplina,
porumbele contin apa (circa 86 %), zaharuri (6-8 %), acizi ( cca 2
%), substante tanante, proteine, celuloza, polifenoli, antociani,
elemente minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, cupru,
sodiu s.a.), provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, C. s.a. Dintre
fructe, porumbele sunt cele mai bogate in tanin. Valoarea lor
energetica este de circa 56 kcal la 100 g.
In scopuri terapeutice se folosesc fructele si florile de porumbar, ambele avand efect astringent (antidiareic), diuretic, depurativ, tonifiant, antiseptic si sedativ (in bolile cardiovasculare). Totodata, fructe (sub forma de decoct) si florile de porumbar (sub forma de infuzie) contribuie la eliminarea (dezintegrarea) acidului uric din sange.
Decoctul de fructe de
porumbar, o ligurita de fructe la 250 ml apa, se fierbe 20 de minute;
se beau 2-3 cani pe zi; are efect antidiareic si detoxifiant; se
foloseste la tratarea diareei, gutei, tusei convulsive, bronsitei
cronice, hipertensiunii artreriale, cardiopatiei ischemice,
dischineziei biliare, artritismului, uremiei, intoxicatiilor etc.
Mustul din fructe de
porumbar se foloseste pentru oprirea scurgerii de sange din nas
(epistaxis).
Florile de porumbar se
recolteaza la inceputul infloriririi, deorece mai tarziu petalele se
scutura cu usurinta. Intrucat sunt asezate solitar (cate una) pe
ramuri, se recolteaza floare cu floare. Florile uscate sunt slab
mirositoare si au gust dulceag-astringent.
Infuzia din flori de
porumbar, o lingurita de flori la 250 ml apa clocotita, are ca efect
detoxifiant (depurativ), diuretic si sedativ; se beau 2-3 cani pe zi;
combate aceleasi boli ca si decoctul din fructe.
Măceşele
Utilizate inca din
Antichitate, macesele au fost deosebit de apreciate pentru bogatia
de vitamine pe care o contin. Macesul este cunoscut in popor sub
numele de trandafir-salbatic, rug, cacadar, ruja, rasura. Denumirea
stiintifica este de “Rosa canina” si vine de la o utilizare
medicinala. Cuvantul “canina” inseamna in latina “cainesc”,
iar macesele se considera a fi un bun remediu contra turbarii.
Macesul este
un arbust intalnit in Europa, in nord-vestul Africii si in
vestul Asiei. Acest arbust numit maces creste in zone insorite, la
marginea padurilor, in pasuni, fanete, pe marginea drumurilor si a
cailor ferate. Arbustul maces are o inaltime cuprinsa intre 1 si 5 m,
cu o tulpina acoperita de tepi mici si ascutiti, cu frunze penate, cu
flori roz pal, albe sau roz inchis. Florile au 5 petale si au un
diametru de 4-6 cm.
Fructele macesului se
numesc macese, au culoarea rosu sau portocaliu inchis si au o
forma elipsoidala. Fructele de maces sunt folosite in scopuri
medicinale. Cand macesele au culoarea rosu-inchis, se pot recolta
incepand din luna august, pana la caderea brumei.
Compozitia fructelor de
maces
Fructele de maces
sunt foarte bogate in vitamina C – contin peste 2.000 mg
la 100 g de grame de fructe. In ceea ce priveste vitamina C, macesele
intrec citricele, intrec ciresele, visinele, piersicele, caisele,
merele, prunele si pepenii. La continutul in vitamina A,
macesele nu au egal. Fructele macesului mai contin si vitaminele B1,
B2, P, K, E si acid nicotinic, malic, citric. Fructele macesului de
munte (“Rosa pendulina“) au un continut mult mai mare in vitamina
C.
Modalitati de preparare
Macesul este un mare
rezervor de vitamine pentru organismul uman. Datorita continutului
bogat in vitamine, din fructele de maces se pregatesc dulceturi,
gemuri, siropuri, ceaiuri si vin. Se recomanda ca la prepararea
gemurilor si siropurilor sa se foloseasca vase inoxidabile
(smaltuite), pentru ca metalele descompun vitamina C.
Fructele de maces se pot
consuma si sub forma de decoct – se introduc in apa, cand
apa incepe sa clocoteasca (asta pentru a nu se pierde vitamina C) si
se fierb 10 minute.
Ceaiul de macese este
indicat in:
- tratarea bronsitei cronice
- afectiunile ficatului (maresc secretia biliara)
- afectiunile rinichilor si ale vezicii urinare
- avitaminoze
- palpitatii si in tulburari de circulatie periferic
- tratarea intoxicatiilor
- reducerea febrei
- tratarea diareei
- eliminarea viermilor intestinali.
Viermii intestinali pot
fi eliminati cu ajutorul fructelor de maces in felul urmator:
fructele se curata de seminte si de perisori si se transforma in
pulbere, apoi se amesteca cu miere de albine.
Macesele se recomanda
tuturor si in primul rand convalescentilor.
O sa cumpar ceai de macese sa am pentru iarna. De obicei iarna beau ceai de cimbru ca sa tina raceala departe. :)
RăspundețiȘtergereEu vreau sa ma duc sa-mi adun. :)
ȘtergereAM BAUT CEAI DE PORUMBE CU MACESE,ESTE FOARTE BUN LA GUST SI SANATOS
RăspundețiȘtergereSe poate face gem din aceste fructe ,uscate fiind?
RăspundețiȘtergereCred ca da, dacă le lăsați la hidratat cel puțin o zi.
Ștergere