07 februarie 2012

Zahărul



Sfecla de zahar se compune din peste 50 de constituenti cunoscuti, iar zaharul numai din unul: zaharoza. Inselator prin gust el starneste in organism o furtuna de dezechilibre; platim placerea gustativa cu felii de sanatate. Si totusi, zaharul ( ne spune chimia ) e de natura organica; afirmatie adevarata, dar incompleta. Prin rafinare el isi pierde enzimele si toti ceilalti constituenti atat de necesari vietii. Ajunge sa fie in dezarmonie cu natura tocmai prin aceea ca ii lipsesc elemente nutritive, alaturi de care a coexistat in sfecla si trestia de zahar. Spre a fi metabolizat, zaharul fura din rezervele organismului: calciu, magneziu, crom, vitamina B1, enzime.

Aventura lui in corpul nostru este foarte interesanta, dar si foarte periculoasa. Strabate cu usurinta intestinul subtire si ajunge in sange. Provoaca modificarea sangelui si da o stare si hiperglicemie. Apare, de indata, o rapida excitare fizica si psihica. Pancreasul primeste un soc si secreta mai multa insulina decat normal, cu consecinte in scaderea zaharului din sange sub medie. Dupa 10-15 minute se instaleaza o stare de hipoglicemie care se manifesta prin oboseala. De data aceasta e biciuit si ficatul, care isi transfera o parte din rezerva de glucide in sange. Alternanta aceasta deregleaza metabolismul si epuizeaza sistemul nervos.

Nu de putine ori auzim pe cate unii recomandand, in cazuri de boli de inima, "pentru intarire" cate un cubulet de zahar sau apa indulcita cu zahar. Este o ineptie. Dupa arderea rapida a zaharului, urmeaza o periculoasa stare de hipoglicemie. 

Multi cercetatori numesc zaharul "moartea alba". Dupa carne ele ocupa primul loc in scurtarea vietii. indemnul "dati copiilor dulciuri" contine un viciu de fond, intretinut de ignoranta parintilor si de propaganda desantata a fabricantilor de zaharoase. Stiati ca un litru de bautura tip Cola contine 100-150 grame de zahar (22 cuburi) si substante excitante echivalente cu 3 cesti de cafea ?

Inlocuitori ai zaharului pot fi mierea naturala, care se stie cat este de sanatoasa, iar in cazul in care nu avem tot timpul miere putem recurge pentru a evita efectele nocive pe care le declanseaza in corp zaharul, la asa-zisul zahar invertit. Iata reteta: 1 kg zahar, 450 ml apa plata, suc de lamaie prospat, se amesteca si se fierb 10 minute. Se colecteaza spuma cu o lingura de lemn. Se obtine un amestec de doua monozaharide ( glucoza si fructoza), cu putere de indulcire dubla fata de zahar. Prin faptul ca contine acid citric, previne anumite malarii. Se stie de asemenea ca acidul citric sporeste asimilarea calciului in intestin, contribuie la combaterea si vindecarea rahitismului, previne formarea calculilor renali si are certe proprietati antiinfectioase.

Zaharul invertit eu il folosesc la dulceturi, compoturi si sirop.

4 comentarii:

  1. Superb, de cand cautam un articol asa de meserias despre cel mai toxic aliment.
    Cat de curand o sa-ti trimit ceva vizitatori, cu speranta sa-i fac sa inteleaga cate ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, esti un dragut. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce interesant, nu stiam despre asa numtul zahar invertit. Noi folosim miere mai mult, insa recunosc ca si zahar. Am comandat zahar din trestie, acela este mult mai sanatos decat acesta obisnuit!! Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu folosesc zahar din trestie, dar sincer nici acela nu cred ca este foarte recomandat. Mierea ramane cea mai buna alternativa, dar cand facem compot, dulceata etc. si trebuie sa folosim indulcitor in cantitati mai mari, zaharul invertit ramane singura solutie sanatoasa si chiar ieftina.
      O seara placuta.

      Ștergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare