Banana este una dintre cele mai
vechi si mai cunoscute fructe din lume. Este delicioasa, nu are samburi si
poate fi gasita in orice sezon. Coaja sa groasa este o excelenta protectie
impotriva bacteriilor.
Banana este un fruct cu o valoare nutritiva ridicata. Este o buna sursa de calorii fiind bogata in elemente solide, iar continutul de apa este scazut. O banana mare poate oferi mai mult de 100 calorii. Contine o cantitate mare de zahar asimilabil, ceea ce o face o sursa buna de energie si vindeca multe boli, pe care nu le mai enumar. Asta ar spune orice specialist si nu pot contrazice.
Dar avem doua mari probleme cu
cresterea bananelor.
In primul rand in
Vizualizati si alte documentare aici
A doua problema este la noi
in tara Realitatea.net au
cercetat drumul parcurs de banane, de la intrarea in tara
si pana la comerciantii din piata.
Doar trei zile. De atât este nevoie pentru a transforma cele mai crude banane într-o marfă numai bună de vândut. Minunea se petrece în camerele de "gazare" ale depozitului din Buftea, unde bananele sunt "gazate cu etilenă", un hormon vegetal de maturare a fructelor. Vânzătorii ştiu şi ei cum sunt coapte artificial bananele la noi în
Există 7 grade de maturare a bananelor. În funcţie de cât sunt de coapte, bananele primesc aceste numere. În primul stadiu bananele au o culoare verde închis. În stadiul 7, pe coaja bananei încep să apară mici pete maronii. În functie de cum le merg vânzările, magazinele comandă de la importatori banane mai coapte sau mai puţin coapte. Ce se ştie mai puţin este că fructele în general sunt culese când sunt verzi, iar coacerea lor nu este una naturala. Dacă aţi auzit ca România este exportator de banane, ei bine, să ştiţi ca este şi locul unde se coc bananele. În aşa numitele "camere de gazare cu etilenă". Etilena e un hormon vegetal de maturare a fructelor. Reporterii Realitatea Tv au realizat un material cu camera ascunsă.
De ciudata metodă de coacere ştiu
toţi vânzătorii de fructe din pieţele Capitalei. Şi cei din piaţa Trapezului
sunt la zi cu noutăţile.
"E ceva ca o baracă, o
cameră şi au temperaturi de le aduce le gazează", spune un vânzător.
Aflăm de o altă metodă de coacere
artificială a bananelor de la vâzătorii din piaţa Titan. "Ele vin şi
până să le bage la vânzare le dă cu un spray ca un gaz. E un spray care le ţine
verzi şi un spray care le pune la copt. Aşa e metoda lor", a povestit un
alt vânzător.
Depozitul din Buftea este închis
în weekend. Aflăm, însă, detalii despre ingenioasa metodă chiar de la portar.
Procesul se desfăşoară în încăperi întunecate şi etanşe. În instalaţiile
artificiale de copt banane, etilena este dozată computerizat şi pompată din
butelii. Paznicul spune că procesul de maturare durează numai trei zile.
"Eu l-am văzut, da. Sunt
nişte camere mari. Le bagă acolo, închide uşile, are o prelată pe care o trage
peste ele şi sunt nişte aparate care le gazează. În vreo trei- patru zile se
fac. De când le bagă acolo, în trei- patru zile începe să le livreze", a
declarat un paznic.
Citeste mai mult si vezi video pe realitatea.net
I like your style: brief and informative. Good job!
RăspundețiȘtergereThanks :)
Ștergere