Această postare am furat-o de pe
blogul lui Ariel - Frumoasa verde,
un blog drag mie, în care gasiţi informaţii foarte preţioase în mai multe
domenii, printre care şi despre sănătate şi alimentaţie.
Culoarea galben-portocalie dovedește că dovleacul este plin de betacaroten, ce
îi conferă proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante. Betacarotenul
împiedică apariţia bolilor cardiovasculare şi diminuează riscul apariţiei
diabetului. Dovleacul este o legumă săracă în calorii, care nu conţine grăsimi
saturate sau colesterol, însă este o sursă bogată de fibre, antioxidanţi,
minerale, vitamine, fiind recomandat de dieteticieni pentru controlul
colesterolului şi reducerea greutăţii. Dovleacul este recomandat persoanelor cu
afecţiuni cardiovasculare, dar şi celor cu risc de a dezvolta tumori
canceroase. Dovleacul copt este indicat persoanelor care suferă de anemie,
deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). 100 g de dovleac asigură 70%
din necesarul zilnic de vitamina A.
Efecte terapeutice
Reduce riscul de cancer de colon. Dovleacul
are un conţinut bogat în fibre alimentare, care protejează mucoasa colonului,
precum şi de vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă. Persoanele
care suferă de diabet sau afecţiuni cardiovasculare se vor vindeca mult mai
repede dacă includ în dietă supe sau mâncăruri cu dovleac crud.
Combate viermii intestinali. Un
gram de seminţe de dovleac conţin tot atâtea proteine cât un pahar cu lapte. Un
consum regulat de seminţe de dovleac, în stare crudă, ţine departe viermii
intestinali. În caz de oxiuri, copiilor li se dau câte 10-15 seminţe de dovleac
decojite zilnic, iar adulţii vor lua câte 20-30 de seminţe pe zi. Trebuie
păstrată pieliţa fină şi uscată pe ele şi mestecate foarte bine. După o oră, se
ia o linguriţă cu ulei de ricin. Seminţele crude de dovlecel sunt o sursă bună
de magneziu, mangan şi fosfor, ce cresc imunitatea ficatului.
Regenerează celulele pancreatice. Ajută
la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului
de insulină din sânge. Pentru a beneficia de proprietăţile acestui miracol al
naturii, trebuie consumat fiert, copt, adăugat în mâncăruri sau preparat ca un
piure.
Bun în afecţiunile prostatei. Ca
remediu popular este folosit de persoanele care suferă de prostată, fiind
cunoscute proprietăţile acestuia de a combate tumorile maligne ale acestei
boli. Acizii graşi conţinuţi de uleiul seminţelor de dovleac ajută la
menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge, a ţesuturilor şi nervilor.
Calmant uşor al sistemului
nervos. Dacă suferi de insomnii sau ai un somn agitat, încearcă o metodă
bătrânească: bea înainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat
cu o linguriţă de miere de albine. Ca efect secundar, ai putea scăpa de pungile
de sub ochi, care apar în timpul somnului.
Eficient în arderea caloriilor. Supraponderalilor
le sunt de ajutor dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor.
Se mănâncă împărţit în 5 porţii, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc
de grepfrut sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează
cu boia de ardei iute.
Sucul de dovleac este diuretic. Poate
fi utilizat în afecţiunile cardiovasculare, afecţiuni ale ficatului, rinichilor
şi constipaţii rebele. În funcţie de afecţiune, se pot consuma de trei ori pe
zi câte 100 ml suc. Pentru a obţine sucul de dovleac se alege un dovleac copt
bine care se curăţă de coajă şi seminţe, se taie bucăţele, se stoarce sucul cu
ajutorul unui storcător, iar lichidul obţinut se consumă imediat.
Atenţie! Dacă ai alergie la
castraveţi sau dovlecei, se poate să fii alergic şi la dovleac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.