Ce folosim de la catina
In principal, se folosesc fructele, care sunt o adevarata farmacie, continand
aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman. Foarte
putini stiu insa ca si alte parti ale plantei au proprietati terapeutice
deosebite. De pilda, scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente
si remineralizante foarte puternice, in timp ce radacinile sunt un antibiotic
si un stimulent imunitar extraordinar.
Fructele se desprind foarte greu de pe ramuri, iar spinii va vor rani in timpul culesului. Pentru a simplifica lucrurile, crengutele incarcate cu fructe vor fi mai intai desprinse prin taiere de pe trunchi, urmand ca ulterior sa fie luate fructele de pe ramuri cu ajutorul unei furculite. Contrar asteptarilor, acest tratament nu va dauna plantei, care are o asemenea vitalitate, incat in urma taierii va scoate de doua - trei ori mai multe ramuri (este o metoda folosita de gradinari pentru a indesi arbustii de catina din gardurile vii) in anul urmator de vegetatie.
Scoarta de pe ramurile care raman dupa
culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cutit. Pentru
simplificare, in terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarta, asa cum vom
vedea in continuare, la metodele de preparare.
Radacinile sunt rareori folosite in terapie, pentru ca, pe de o parte, sunt greu de obtinut (dezgroparea acestora nu este o treaba deloc usoara), iar pe de alta parte, taierea lor, spre deosebire de cea a crengutelor, afecteaza grav vitalitatea arbustului. In plus, aceste radacini au proprietati destul de asemanatoare cu scoarta, asa ca avem un inlocuitor valoros.
Cum preparam scoarta si ramurile de catina
Pulberea - se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua saptamani
si apoi macinata cu rasnita electrica de cafea. Se obtine astfel un praf
gri-albicios, cu virtuti vindecatoare deosebite, din care se administreaza cate
o jumatate de lingurita de patru ori pe zi.
Tinctura - sapte linguri de praf de coaja se pun intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasa la macerat 15 zile, agitand des, dupa care se strecoara. Se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita diluata in 100 ml apa. Extern, se dilueaza in functie de toleranta si se aplica pe rani ca cicatrizant.
Decoctul - se obtine din crengile necojite si cu eventualele
Preparat dezinfectant - se fierbe o mana de ramuri de catina, taiate marunt, in jumatate de litru de otet, la foc mic, vreme de 10 minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Ramurile ramase dupa filtrare se ard complet, iar cenusa rezultata se combina cu putin din otetul obtinut anterior, asa incat sa se formeze o pasta, care se aplica pe locurile afectate.
Cum preparam fructele de catina
Sucul proaspat se obtine din fructele de
catina de curand culese, care se spala cu apa rece si apoi se zdrobesc in mixer
sau prin masina de tocat. Se obtine un suc gros, portocaliu la culoare, care se
consuma in maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri de patru ori
pe zi, de obicei diluat cu suc de mere.
Siropul se prepara amestecand o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere. Dupa omogenizare, acest amestec se pastreaza intr-o sticla bine inchisa, la frigider, unde rezista si cateva luni. Se iau cate patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga durata.
Pulberea de fructe uscate se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a fructelor uscate. Se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.
Uleiul de catina poate fi extras numai cu o aparatura speciala. Il gasim in Plafaruri si farmacii, ca atare, sau conditionat sub forma unor gelule. Se administreaza cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.
Catina in uz intern
Imunitate scazuta, sensibilitate la infectii - se va face o cura cu suc de
catina, din care se beau 3 linguri, de patru ori pe zi, diluat cu putina apa
sau suc de mere. Acest suc are puternice efecte remineralizante si
vitaminizante, ajutand organismul sa lupte cu boala. Mai mult, fructul de
catina are proprietati antibiotice, combatand direct infectiile bacteriene.
Hepatita acuta, hepatita cronica evolutiva, ciroza in faze incipiente - o eficienta extraordinara are urmatorul preparat: un sfert de litru de decoct de ramuri, obtinut dupa reteta de mai sus, se combina cu o jumatate de pahar (100 ml) de suc proaspat de fructe de catina. Rezulta o licoare foarte putin placuta la gust, dar cu efecte antivirale, tonice si regenerative hepatice extraordinare. Se beau doua pahare (aproximativ 400 ml) din acest preparat zilnic, in cure de minimum doua luni.
Adjuvant in gripa, bronsita, pneumonie - se iau zilnic 6 linguri de sirop de catina pe stomacul gol, cu putina apa. Este un stimulent imunitar rapid, mareste rezistenta organismului la accesele de febra, grabeste vindecarea.
Hemoragii interne - ca prim ajutor, pana la tratamentul medical de specialitate, se administreaza doua lingurite de pulbere de scoarta de catina pe stomacul gol, cu putina apa. Are efecte astringente si cicatrizante extrem de puternice.
Copii rahitici, distrofici, foarte sensibili la boli - se administreaza in fiecare zi cate 6 lingurite din amestecul in parti egale ale sucului de fructe cu decoctul de tulpini de catina. In ciuda gustului, are efecte remineralizante si vitaminizante inegalabile. In medicina populara romaneasca, se mai recomanda baile facute saptamanal cu decoct de tulpini de catina.
Bolile splinei - se combina o parte de tinctura de scoarta de catina cu trei parti de suc de fructe de catina. Se obtine un preparat slab alcoolizat, din care se ia cate o lingura de patru ori pe zi, in cure de minimum 60 de zile.
Sterilitate masculina si feminina, imbatranire prematura - se face o cura cu ulei de catina, din care se iau cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi. Este un foarte puternic vitaminizant E (vitamina tineretii si fertilitatii) si relanseaza activitatea hormonala, atat la femei, cat si la barbati.
Depresie, anxietate - se face un tratament cu extract complet de catina, obtinut prin combinarea in proportie 2:1 a sucului de catina cu decoctul de catina. Acest preparat este bogat printre altele in serotonina - un neurotransmitator care induce o stare de calm, de curaj si de optimism.
Adjuvant in dermatoze diverse - se face o cura de patru - sase saptamani cu ulei de catina, care stimuleaza puternic procesele trofice de la nivelul pielii. Se iau cate 30-50 de picaturi de ulei de catina de doua ori pe zi.
Diaree, dizenterie - ca remediu de urgenta, se iau 1-3 lingurite de pulbere de scoarta de catina. Pe termen lung, rezultate foarte bune se obtin prin tratamentul cu decoct de ramuri, din care se beau 3 cani pe zi. Are puternice efecte astringente si antibiotice (neutralizeaza bacteriile din intestin), fiind util si in tratarea enteritelor, colitelor, precum si a cistitelor hemoragice.
Catina in tratamente externe
Eczeme infectioase - se aplica pe locul
afectat preparatul dezinfectant obtinut prin combinarea otetului din ramuri de
catina cu cenusa rezultata in urma arderii lor. Aplicatia se face de doua ori
pe zi, pana la completa vindecare.
Pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului - se recomanda combinarea a 50 de picaturi de ulei de catina cu o lingura dintr-un unguent obisnuit, obtinandu-se o crema cu virtuti de protectie excelente. In medicina populara, se folosea un preparat rudimentar, dar cu efecte uimitor de bune: trei linguri de pulbere fina de catina, obtinuta din fructele uscate prin macinare, urmata de o cernere ulterioara, se combinau cu patru linguri de unt si se amesteca bine pana la omogenizare. Aceasta unsoare se pastra la rece si se aplica de cate ori era nevoie.
Raie - se aplica pe locul afectat pasta obtinuta din cenusa de ramuri de catina combinata cu otetul. Dupa ce se unge bine locul, se pune deasupra o folie de plastic, care se leaga astfel incat sa creeze un mediu cat mai umed pe zona tratata. Aplicatia dureaza patru ore si se face de doua ori pe zi, vreme de minimum o saptamana.
Sursa: formula-as.ro
Vine la fix acest articol. O sa mai fac redirectionari in principal dupa afine, coacaze, porumbele, hrean si ridiche neagra.
RăspundețiȘtergerePS Ma inebuneste codurile pe care trebuie sa-mi pierd timpul sa le bag, pt a trimite comentariile :(
Nu mi-am dat seama ca este activata verificarea comentarilor. Scuze :) Acum sper ca s-a dezactivat.
ȘtergereCatina e foarte apreciata in Occident, am vazut un reportaj la Pro TV despre exportul catinei din tara noastra. :)
RăspundețiȘtergereIntotdeauna tarile dezvoltate au cautat tot ce e mai sanatos; sper sa le urmam exemplul. :)
Ștergereanul acesta nu am cumparat...inca...fac cu miere pentru dimineata...foarte buna !
RăspundețiȘtergereBine ai venit pe blogul meu. Este foarte sanatoasa, dar sincer am o mica problema cu gustul :( ... dar asta e, nu tot ce e sanatos e si bun la gust !
Ștergere