Uleiurile presate la rece
au o serie de avantaje deloc de neglijat pentru sănătate.
Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în
fitoterapie şi nutriţie precizează că uleiurile presate la rece
sunt transformate în energie şi ajută la dezvoltarea celulelor. În
plus, aceste „grăsimi bune” sunt benefice în lupta cu
colesterolul cel rău. Mai puţin procestae, aceste grăsimi au
efecte revigorante folosite în salatele de crudităţi.
Uleiul de floarea-soarelui, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea-soarelui este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate şi de vitamina A, care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea-soarelui, presat la rece, este util în alimentaţia celor cu ateroscleroză şi cu hipertensiune.
Uleiul de măsline, atât
de bogat în acizi graşi nesaturaţi, în numeroase substanţe
antioxidante şi în săruri minerale, este foarte gustos şi
eficient în tratamentul unei game largi de afecţiuni, de la colici
hepatice, gută, reumatism, hemoroizi şi până la combaterea
cancerului. De asemenea, consumul frecvent de ulei de măsline presat
la rece are puterea să protejeze inima, colonul, să ţină în frâu
hipertensiunea arterială şi, nu în ultimul rând, ajută la
evacuarea calculilor biliari. Dieta mediteraneană are succes pentru
că foloseşte măslinele şi uleiul obţinut prin presarea acestora
la rece, alimente valoroase pentru sănătatea sistemului
cardiovascular.
Uleiul de nucă este un
alt protector al bolilor de inimă. Când este administrat consecvent
(câte 20-40 g pe zi), efectul său este considerabil, pentru că
previne procesul de dereglare a pereţilor arteriali. Mai mult, prin
aportul de minerale şi acţiunea sa hipogliceminată, acest tonic
poate fi folosit de diabetici, de anemici, de persoanele cu un
program de muncă foarte încărcat, dar şi de cele marcate de
instabilitate emoţională. Pentru că este foarte sensibil şi poate
să râncezească foarte repede, sticlele cu acest ulei se păstrează
la rece.
Uleiul de susan conţine,
ca şi celelalte sortimente de uleiuri, vitamina E, acizi graşi
esenţiali, dar şi lecitină şi minerale, pentru a enumera doar
câteva dintre elementele componente cu o mare putere terapeutică.
După exemplul orientalilor care folosesc frecvent acest ulei în
preparatele gastronomice, această grăsime a fost importată şi de
alte ţări. Nu de multă vreme, preţioasa grăsime a fost introdusă
şi în gastronomia românească pentru savoarea sa, iar
nutriţioniştii care o recomandă la asezonarea salatelor asortate
au în vedere efectele sale terapeutice în prevenirea bolilor
degenerative (artrita, ateroscleroza şi Alzheimer) şi în creşterea
imunităţii.
Uleiul extras din sâmburi
de strugure s-a dovedit valoros pentru industria alimentară, apoi
s-au descoperit extraordinarele lui proprietăţi terapeutice care
acţionează ca un puternic stimulent imunitar. De aceea specialiştii
recomandă un consum zilnic de minimum 20 de grame. Acest remediu
obţinut din sâmburi prin presare la rece conţine cantităţi
importante de vitamine E şi F, de minerale precum zincul, cuprul,
seleniul şi de procianidine, o substanţă care are proprietăţi
antiîmbătrânire, fiind de 50 de ori mai puternică decât vitamina
E şi de 20 de ori mai puternică decât vitamina C.
Când este folosit în
dieta zilnică, adăugat în salatele de crudităţi, uleiul din
sâmburi de strugure presat la rece previne apariţia bolilor
vasculare, cum ar fi ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau
arterita. Specialiştii spun că aceste atuuri se datorează
grăsimilor nesaturate prezente în compoziţia uleiului, dar şi
unor substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor
de sânge.
Specialiştii precizează
că acest ulei trebuie consumat zilnic, pentru a preveni apariţia
tulburărilor circulatorii, cum ar fi temuta hipertensiune arterială
şi tensiunea arterială oscilantă. Un astfel de regim alimentar, cu
o porţie zilnică de două linguri de ulei din acest sortiment,
trebuie urmat în special de persoanele care consumă frecvent multă
carne sau grăsimi rele cum ar fi uleiurile rafinate, margarinele şi
alimentele prăjite.
S-a constatat că în zonele unde se consumă acest ulei (în Franţa şi Italia), bolile cardiovasculare nu sunt o ameninţare pentru populaţie. Locuitorii din aceste ţări nu au probleme nici cu sistemul nervos, iar substanţele antioxidante din sâmburii de strugure sunt eficiente, deoarece opresc procesele degenerative ce afectează creierul la vârstnici. Studiile pe această temă demonstrează că dieta cu acest ulei este un antidot promiţător împotriva bolii Alzheimer.
S-a constatat că în zonele unde se consumă acest ulei (în Franţa şi Italia), bolile cardiovasculare nu sunt o ameninţare pentru populaţie. Locuitorii din aceste ţări nu au probleme nici cu sistemul nervos, iar substanţele antioxidante din sâmburii de strugure sunt eficiente, deoarece opresc procesele degenerative ce afectează creierul la vârstnici. Studiile pe această temă demonstrează că dieta cu acest ulei este un antidot promiţător împotriva bolii Alzheimer.
O altă virtute a acestui sortiment de ulei este aceea că îmbunătăţeşte vederea, astfel că vasele de sânge din ochi să funcţioneze mai eficient. Cura cu acest ulei se recomandă persoanelor cu tulburări de vedere datorate vârstei sau din cauza unor probleme circulatorii.
Sursa: clicksanatate.ro
Pana acum n-am consumat asemenea uleiuri. Trebuie sa-mi revizuiesc atitudinea. :)
RăspundețiȘtergerePe langa ca sunt foarte sanatoase, sunt si bune la gust. Dar trebuie avut grija, sa nu se consume in cantitate mare, pentru ca contin multe calorii ... o lingura pe zi este suficient.
Ștergere