In primul rand, trebuie
sa stim ca sunt doua tipuri de castani: comestibili si salbatici.
Am gasit pe diferite site-uri ca, consumate in mod regulat, castanele pot preveni boli precum diabetul, iar pe altele ca sunt neindicate in cazul diabeticilor. Sincer eu tind sa cred ca sunt bune pentru orice boala, chiar si pentru diabet. Este recomandat ca
persoanele care sufera de diabet sa consume zilnic, pe o perioada de
3 saptamani cate 100 de grame de castane. Aceasta cura este foarte
benefica deoarece ajuta la reglarea glicemiei.
Castanele comestibile sunt bogate in fibre
alimentare cu ajutorul carora afectiunile digestive vor fi
indepartate. De asemenea, castanele mai contin si carbohidrati
complecsi care ofera organismului necesarul de energie pe o perioada
de timp indelungata. In alcatuirea castanelor intra o gama larga de
vitamine ( B6, B9, C, E, K), dar si substante minerale precum zinc,
magneziu, calciu sau potasiu.
Castanele comestibile
sunt diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul ca sunt sarace
in grasimi si au un continut mai ridicat de amidon. Acestea au o
textura sfaramicioasa si o aroma usoara, dulce.
Beneficile castanelor:
- detin valoroase depozite de vitamina B6 si E, dar si glucide cu absorbtie lenta, potasiu si acid linoleic (substanta care reduce colesterolul si previne bolile de inima).
- sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C.
- contin protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, valoarea lor calorica fiind de 200 calorii la 100 g.
- caloriile continute in castane nu provin din grasimi, ci din carbohidrati.
- sunt lipsite de colesterol si de sodiu, fapt pentru care sunt o alegere foarte buna pentru cardiaci.
- sunt o buna sursa de fibre, asa ca persoanele care isi doresc sa se ingrase sau sa isi fortifice musculatura si organismul nu ar trebui sa le ocoleasca.
- contin tiamina - vitamina care completeaza rezervele de energie, echilibreaza digestia si apetitul - si riboflavina, vitamina ce imbunatateste activitatea metabolica.
- ajuta la tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsiva.
- repara gaurile microscopice din vasele de sange si capilare si imbunatatesc elasticitatea acestora.
- cura de castane este recomandata in cazul depresilor.
Pentru uzul intern, se
folosesc fructele proaspete de castan, care se consuma coapte,
fierte, sub forma de piure si in diverse combinatii. Acestea sunt
excelente ca aliment, avand proprietati stomahice, bacteriostatice,
antianemice si remineralizante. Castanele comestibile sunt
recomandate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala,
convalescentilor, batranilor si copiilor datorita bogatiei lor de
minerale si vitamine (putin degradabile in procesul prepararii).
Piureul din castane
este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza
in mare parte vitaminele fructului proaspat. Datorita aportului imens
de vitamine si minerale, acesta este un tonic natural extrem de
puternic, fiind perfect pentru persoanele aflate in convalenscenta,
in crestere, pentru sportivi, copii si batrani sau pentru cei care
sufera de anemie sau astenie.
Pentru utilizari externe,
sunt foarte eficiente si castanele uscate (uscarea se face la fel ca
la castanele salbatice).
In cazul degeraturilor sau durerilor reumatice care se agraveaza la frig, se fierb cinci maini de castane cu trei litri de apa pana cand scad la jumatate. Se filtreaza decoctul rezultat, cu care se fac spalaturi cat mai calde posibil pe locurile afectate. Aplicarea dureaza 10-15 minute si se repeta zilnic, pana la completa vindecare.
In cosmetica este folosita masca din castane si miere pentru toate tipurile de ten, datorita proprietatilor antiinflamatoare, de reducere a fragilitatii capilarelor, fotoprotectoare pentru radiatii UV. De asemenea, aceasta masca protejeaza acidul hialuronic din piele si normalizeaza secretia glandelor sebacee.
Rezultatele sunt vizibile mai ales in intarzierea procesului general de imbatranire a pielii si in revitalizarea pielii uscate, careia ii reda supletea si catifelarea. Masca se tine pe fata timp de 30 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta.
sunt in cautare de castane , am auzit ca ar avea la Lidl , dar nu am ajuns !
RăspundețiȘtergereEu mi-am cumparat astazi de la Lidl, dar am vazut ca sunt si la Kaufland. :)
ȘtergereCum le deosebim pe cele comestibile?
RăspundețiȘtergerePe piata se comercializeaza doar castane comestibile. Castanele necomestibile sunt mai rotunde si lucioase, pe langa cele comestibile care sunt mai plate si au o mica codita. Cand le coc eu le crestez cu cutitul; cred ca cele necomestibile nu se cresteaza asa usor. Este diferenta destul de mare intre ele, nu se pot confunda.
Ștergere