Romanii au fost obligati
de Guvernul Adrian Nastase, prin Hotararea nr. 568/2002, sa
consume doar sare iodata.
Consumul de iod provoaca
hipertiroidii, sporind volumul glandei tiroide de la 4,8 ml la 8,6
ml. Totodata, creste constant Basedow-ul autoimun, favorizeaza
tiroida Hashimoto, induce fenomenul numit "Tiroid cell necrosis"
(necroza celulelor tiroidiene) si determina sporirea numarului de
cazuri cu hipotiroidism subclinic la copii si adolescenti. In acelasi
timp, consumul excesiv de iod duce la cresterea cazurilor de alergie
la aceasta substanta, corelat cu un numar mare de investigatii
radiologice cu iod, ceea ce amplifica incidenta socului anafilactic.
In cele mai grave situatii, consumul de iod poate provoca si cancerul
tiroidian. Potrivit unui studiu relativ recent, efectuat in Tasmania,
dupa iodarea alimentelor s-a constatat ca rata cancerului a crescut
de trei ori, la persoane in varsta de peste 49 de ani.
Președintele Asociaţiei
Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio România, Marian
Cioceanu, a anunţat că va începe demersurile pe lângă
instituţiile abilitate, respectiv Ministerul Sănătăţii şi
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor, pentru limitarea consumului de iod în rândul
populaţiei, în condiţiile în care consumatorii sunt practic
obligaţi să consume alimente cu un conţinut mare de iod, existând
un risc ridicat de îmbolnăvire.
"Vrem să începem o campanie referitoare la riscurile pe care le prezintă asupra populaţiei consumul de iod pe o perioadă mai lungă de timp", a declarat Marian Cioceanu, citat de Agerpres.
Din 2002, printr-o
Hotărâre de Guvern (HG 568/2002) s-a impus în România ca toată
sarea din comerţ să fie iodată şi s-a interzis comercializarea
sării neiodate, "în scopul prevenirii tulburărilor provocate
de carenţa de iod". Suntem obligați să mâncăm sare cu
iod.
Acesta a spus că românii sunt "privaţi de dreptul la opţiune prin obligativitatea de a consuma exclusiv sare iodată direct sau indirect, prin orice aliment procesat în România. Practic, din 2002, conform unei HG, nu mai poţi consuma decât sare iodată, deşi ar trebui ca decizia să aparţină consumatorilor. Dacă autorităţile din România nu ne vor lua în seamă, vom începe demersul nostru la Comisia Europeană".
"Este o problemă de sănătate publică, etică profesională şi bioetică", a afirmat profesor doctor Pavel Chirilă, vicepreşedinte Bio România, în studiul său "Iodarea universală a sării - atentat la sănătatea publică", adăugând că "este ilogic ca pentru 7.000-12.000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an să forţezi o ţară întreagă să mănânce iod".
Statisticile efectuate pe
o medie de zece ani inainte de iodarea populatiei prin sare si media
de trei ani dupa iodare arata niste rezultate ingrijoratoare: numarul
de cazuri de cancer tiroidian s-a dublat, hipertiroidia a crescut de
5,4 ori, iar hipotiroidia a crescut de 2,3 ori. Ironia este ca
numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l
amelioreze, s-a marit! Rezultate asemanatoare au aparut si atunci
cand in alte tari s-au facut experimente cu sare iodata. Un
departament al Universitatii din Atena arata ca, in urma consumului
de sare iodata de catre locuitorii din 12 orase din Anglia, Spania si
Zair, a crescut alarmant numarul de cazuri de hipotiroidii si de gusa
multinodulara. In Salta, un oras din Argentina, administrarea de sare
iodata a fost intrerupta ca urmare a cresterii numarului de cazuri de
cancer tiroidian papilar. Cum sa scapam de sentimentul ca
informatiile se bat cap in cap? Carentele de iod duc, intr-adevar, la
problemele despre care se vorbeste, numai ca sunt foarte putine
persoane care se afla in acest caz in Romania. La noi in tara, peste
99% din populatie este normala din punct de vedere tiroidian, asa ca
iodul din sare nu face altceva decat sa dea nastere la excese. In
plus, motivul principal pentru care guvernantii isi justifica
hotararea este ca astfel vor fi eradicate problemele de hipotiroidie
(cele pe care le au mai putin de un procent din populatie!). Insa
deficitul de iod este doar una din cele 18 cauze ale hipotiroidiei!
De ce trebuie toata lumea sa puna in mancare sare cu iod? 150 DE
MICROGRAME PE ZI ESTE DOZA DE IOD RECOMANDATA UNUI ADULT
Guvernul iodeaza
obligatoriu 20 de milioane de oameni, insa nevoie de iod au cel mult
8543 persoane.
Concret, ce ni se poate
intampla noua, celorlalti 20 de milioane de romani, in urma folosirii
banale a sarii, dar iodate?
Cateva date esentiale de
fiziopatologia tiroidei arata ce se intampla daca administrezi iod in
exces: iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de
organificare si cuplare. Acest efect poarta numele de Wolf-Chaikoff.
Apoi, administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu
inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau
fara hipotiroidie (mixedem produs de iod). Si tiroida fetala este
foarte sensibila; administrarea iodului la gravide poate produce gusa
sau hipotiroidie la feti. Unii agenti, altfel slab gusogeni – cum
sunt sulfonamidele si antipirina – sunt mai puternici cand sunt
administrati impreuna cu iodul. Un studiu francez facut pe 36.308
subiecti nu a constatat o corelatie intre frecventa gusei si iodul
urinar, ceea ce sustine interventia si a altor factori gusogeni in
afara carentei de iod. Toate acestea sunt explicate si de Harrison,
in Principiile Medicinii Interne, care spune: “de cele mai multe
ori cauza gusei simple (netoxice) este necunoscuta”. In unele
cazuri cauzele hipotiroidiei sunt cunoscute: deficit de iod; ingestia
unor agenti gusogeni; defect in biosinteza hormonala. Dar astazi este
tot mai mult demonstrat rolul agravant al alimentatiei deficitare in
proteine ca factor etiopatogenic al hipotiroidiei.
Iodul este prezent in mai
toate fructele si legumele, si nu numai in produse marine.
Iodarea sarii este absolut inutila si exclusiv daunatoare.
Toxicitatea sarii fine
Sarea fina, prezenta
adesea pe mesele noastre, ascunde un lucru pe care putini dintre noi
il stiu: este tratata cu E 535, adica... ferocianura de sodiu, o
substanta despre a carei toxicitate nu mai este necesar sa vorbim. Si
inca un lucru: sarea fina nu contine aproape deloc magneziu (spre
deosebire de sarea gema), un mineral esential pentru sanatatea
sistemului cardiovascular. Unii cardiologi sustin chiar ca anumite
maladii ale inimii si sistemului vascular s-ar datora in mare masura
acestei "sari fine", saracita de acest mineral esential.
Salutare!
RăspundețiȘtergereAm scris si eu (preluare fiind ) pe baza acestei anomalii!
Poti vedea continutul accesand acest link!
http://danielix-danielix.blogspot.ro/2012/09/despre-sare-adevaruri-pe-care-trebuie.html
p.s
Poza Dvs am preluat-o si eu! :)
Am vazut o gramada de articole despre toxicitatea sarii iodate, dar consider ca nu sunt suficiente atata timp cat majoritatea oamenilor consuma acest produs. Ar trebui sa scriem cat mai multi despre alimentele nocive si poate o sa se schimbe ceva in constiinta oamnenilor. :)
ȘtergereIti doresc o zi buna.