Este uimitor de cata
popularitate se bucura legumele exotice in defavoarea unor legume
precum telina, legume cu traditie in bucataria romaneasca. Ignorand
proprietatile culinare si medicinale ale acestei legume, nu putini
sunt cei care o catalogheaza drept lipsita de importanta pentru
sanatatea cea de zi cu zi. In antichitate insa, telina era
considerata o planta sfanta, fiind cunoscuta de catre romani ca o
planta cu deosebite insusiri medicale si de vechii chinezi ca o
planta harazita sa mentina agerimea spiritului si tineretea
spiritului. Astazi, telina este intrebuintata atat in medicina, cat
si in bucatarie.
De la telina se consuma
cu precadere radacina, frunzele, tulpina si ocazional semintele.
Radacina de telina reprezinta o sursa pretioasa de acid folic, fiind
recomandata consumarea legumei in stare cruda de femeile care doresc
sa ramana insarcinate. Telina are un efect pozitiv si asupra
dereglarilor hormonale, ajutand la combaterea sterilitatii feminine
si la prevenirea impotentei masculine. Gratie continutului sau bogat
de vitamine: A, B, C, K, PP si minerale Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn,
Cu, telina reprezinta o leguma indicata nu numai in alimentatia
zilnica, pentru intarirea sistemului imunitar, dar si in perioadele
de convalescenta, in anemii (telina contine o cantitate importanta de
fier si magneziu, necesare in tratarea starilor de epuizare) sau in
starile acute de surmenaj (telina contine substante ce reduc hormonii
stresului).
Telina este un afrodiziac
recunoscut. Romanii preparau vin din frunze de telina pentru sporirea
potentei. Sucul din frunze de telina se bea zilnic, cate un pahar, in
cure de trei - patru saptamani, ajutand la cresterea virilitatii, a
potentei sexuale, tratand impotentele psihogene, rezultate din
surmenaj fizic sau intelectual, dar si pe cele de origine vasculara
sau endocrina.
Bogate in vitamina C,
frunzele de telina pot fi folosite cu succes si extern in cazul
degeraturilor sau al plagilor, accelerand ritmul de cicatrizare a
pielii. Datorita proprietatilor sale depurative si diuretice, telina
poate fi consumata cu incredere in salate, in timpul curelor de
slabire inlesnind procesul de eliminare a toxinelor din organism si
ajutand la digestie. 100 de grame de radacina de telina
contin: Calorii 14, Proteine 0.7, Lipide 0.2, Carbohidrati 3, Fibre 1.6.
Telina este indicata de
asemenea si in tratarea diverselor infectii urinare, in tratarea
afectiunilor renale sau in combaterea gazelor intestinale. Uleiul
volatil de telina se extrage din semintele plantei prin distilarea cu
vapori de apa. Uleiul de telina stimuleaza pofta de mancare si are un
efect de purificare asupra sangelui, actionand pozitiv si asupra
tractului urinar.
Telina contine anumite
substante care dilata vasele de sange. Infuzia de telina se recomanda
adesea persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.
Pentru ca este un bun drenor pulmonar si un excelent calmant al tusei, se recomanda consumul de telina in timpul racelilor sau al gripelor, sub forma de ceai, tinctura sau in salate alaturi de alte ingrediente.
Tinctura de telina se poate prepara in casa foarte simplu si se foloseste timp de doi ani. Intr-o jumatate de litru de alcool de 40 de grade se pune la macerat o radacina de telina de marime medie, tocata marunt sau eventual data prin masina de tocat carne. Dupa opt - zece zile se filtreaza amestecul obtinut.
Din acest amestec se beau cate doua lingurite pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Cura cu tinctura de telina dureaza 10 zile, cu pauza de 10 zile, dupa care se reia.
Extern, frunzele de telina oparite se pun pe articulatiile dureroase, sub forma de cataplasme, cu efecte benefice deosebite in mai multe tipuri de artroza.
imi place tare mult aceasta leguma , mai ales salata proaspata !
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti place. Este foarte buna, oricum ar fi preparata.
ȘtergereIn general, e bine ca oamenii sa consume fructe si legume specifice zonei unde s-au nascut. Se asimileaza mai bine. Eu nici macar nu pot sa ma gandesc la ciorba facuta fara telina. :)
RăspundețiȘtergereAsa este, este foarte buna. :)
ȘtergereEu sunt un fan telina mai ales cand vine vorba de ciorbita ..nu pot sa concep sa fac o ciorbita buna fara sa pun putina telina in ea:D Ai incercat tinctura ? E ok la gust ?
RăspundețiȘtergereNu am consumat niciodata tinctura de telina, dar ma gandesc ca nu poate sa fie rea, poate un pic amaruie. Eu consum multa telina si din aceasta cauza nu m-am mai gandit la un suplinitor de telina. :)
Ștergere