Exotice si rafinate, cu un gust
dulce, litchi erau simbolul iubirii. Se spune ca in China , un print al dinastiei Tang a
sedus-o pe imparateasa cu un cos cu litchi. Micile fructe rosii, de dimensiunea unor cirese
mari, sunt de atunci simbolul iubirii. In China , litchi se conserva in sirop
de zahar, dar azi le poti gasi proaspete, practic oriunde in lume.
Litchi au o
coaja groasa care se desface usor. Supranumite “ciresele chinezesti”, litchi au
un miez alb si dulce si un sambure care nu trebuie mancat, pentru ca este
toxic. Un pom produce intre 100-200 kg fructe.
Sunt recomandate in perioada rece
a anului pentru efectul lor anti-oboseala, fiind o sursa excelenta de energie,
in conditiile in care au doar 60 de calorii in 100 de grame de fruct. Sunt
foarte bogate in vitamina C, la un nivel similar celui din citrice si au
capacitatea de a stimula reactia naturala a organismului in lupta cu infectiile
tipice sezonului. Sunt bogate in vitamina B si au capacitatea de a reechilibra
sistemul neuromuscular. Contribuie la intarirea sistemului osos si a dintilor,
favorizeaza asimilarea fierului.
Litchi contine si riboflavina
(vitamina B2), care joaca un rol crucial in metabolism si in formarea
globulelor rosii, a mentinerii sanatatii pielii, a unghiilor si a parului.
Fructul mai contine potasiu, fosfor, magneziu si calciu. Are efecte pozitive
asupra glandelor, tumorilor, stomacului.
Sunt ideale pentru continutul
crescut de vitamina B9 care ajuta la refacerea celulara. Medicina traditionala
chineza recomanda litchi impotriva durerilor de cap. Pe langa
atatea beneficii sunt si foarte bogate in fibre.Fructele bune au coaja roz spre
rosu. Daca sunt foarte coapte coaja devine maro, dar miezul isi pastreaza
si gustul si proprietatile. Pot fi pastrate la frigider cateva zile.
Sunt consumate ca atare
sau fierte in sirop de zahar. Chinezii le folosesc in mancare, alaturi de
carne si legume. Tot ei sunt cei care usuca litchi pe care le folosesc,
ulterior, pentru a indulci ceaiul.
Sursa: dietetik.ro
Nu am mancat pana acum asa ceva. Am devenit curios. :)
RăspundețiȘtergereAre un gust foarte bun, seamana un pic cu strugurii. N-o sa-ti para rau daca le incerci, cat ca au un pret destul de piperat. :)
Ștergere