Salvia hispanica,
cunoscuta si sub denumirea de Chia, este o specie inrudita cu menta.
Originara din sudul si centrul Mexicului si Guatemala, chiar a fost
culticata de azteci in epoca precolumbiana si era considerata atat de
valoroasa, incat localnicii o dadeau ca tribut stapanilor.
Semintele de chia sunt
foarte bogate in acizi grasi omega 3, mult mai mult decat semintele
de in. Sunt atat de bogate in antioxidanti incat nu se deterioreaza
si pot fi pastrate pentru perioade mai lungi de timp fara a deveni
rancede. Daca semintele de in necesita a fi sparte inainte de a fi
consumate pentru a fi digerate mai usor, semintele de chia nu
necesita acest lucru pentru ca se digera foarte usor.
Au un procent
ridicat de fibra, calciu, fosfor, magneziu, mangan, fier, zinc.
Daca o sa puneti o
lingurita de seminte de chia intr-un pahar cu 30 ml apa veti obtine
un gel. Cercetatorii afirma ca aceasta reactie are loc si in stomac,
incetinind procesul prin care enzimele digestive descompun
carbohidratii in zahar simplu.
Semintele de chia contin
mai multe proteina decât cerealele si, spre deosebire de acestea,
este o proteinã completã, ceea ce înseamnã cã aminoacizii
esentiali se gãsesc într-un raport echilibrat.
Nu au nici o aroma ci
capata gustul pe care doriti in functie de celelalte ingrediente ale
produsului in care-l incorporati.
Sunt foarte bune pentru
diabetici, atat prin indicele glicemic mic, cat si prin faptul ca
imprima o digestie lenta.
Semintele de chia sunt
bune si pentru cei care fac sport. Inainte de antrenament sau
competitie sportiva in care aveti nevoie sa fiti hidratat, beti
seminte de chia inmuiate in apa pentru ca hidrateaza bine organismul.
Prin continutul de Omega3
ajuta la scaderea colesterolului.
Incorporat in preparate
va ofera pe langa nutrimentele mai sus enumerate stare de satietate,
care dureaza datorita faptului ca se digera lent.
Semintele de chia pot
folosite in: musli, salate, retete de torturi, prajituri si clatite,
supe, sosuri, smoothie-uri.
Sursa: traiescsanatos.ro
Doua retete delicioase facute cu aceste seminte le gasiti pe blogul Ligiei Pop: ligiapop.com
Eu nu pot sa mananc seminte. De niciun fel, nu-mi plac deloc. Cinste celor care au vointa si pot face acest lucru! :)
RăspundețiȘtergerePS: Vad ca nici mie nu mi-a aparut comentariul de la postarea ta cu tango-ul. Cred ca Blogspot a avut ceva probleme in ultima vreme.
Scuza-ma, comentariul tau a aparut, dosr ca am fost prea lenesa sa verific si sa-l public. :(
ȘtergereImi pare rau ca nu-ti plac semintele, pentru ca sunt foarte sanatoase. Eu mananc multe pentru ca au proteine si am mare nevoie la gabaritul meu. :)
Nu am incercat niciodata acest aliment si nici nu stiam care sunt beneficiile sale asupra sanatatii, din fericire, pot consuma ba mai mult, chiar imi plac toate semintele incercate pana acum
RăspundețiȘtergere