27 martie 2012

Avocado





Bogat in proteine, ideal pentru vegetarieni, avocado poate suplini cu succes carnea, ouale si lactatele. Fiind un aliment complet poate suplini o masa.  Sarac in colesterol si sodiu, avocado este util in controlul greutatii corporale. Reprezinta o sursa importanta de antioxidanti, proteine si fibre.

100 g pulpa de avocado crud contine:
    Calorii: 160 kcal
    Carbohidrați: 8.53 g (din care zaharuri 0.66 g, fibre 6.7 g)
    Grăsimi:  14.66 g
    Proteine: 2 g
    Vitamina B1:  0.067 mg ( 5%)
    Vitamina B2: 0.130 mg ( 9%)
    Vitamina B3: 1.738 mg (12%)
    Vitamina B5:  1.389 mg (28%)
    Vitamina B6:  0.257 mg (20%)
    Vitamina B9: 81 μg (20%)
    Vitamina C: 10 mg (17%)
    Calciu: 12 mg (1%)
    Fier:  0.55 mg (4%)
    Magneziu: 29 mg ( 8%)
    Fosfor: 52 mg (7%)
    Potasiu: 485 mg (10%)
    Zinc: 0.64 mg (6%)

Nu numai ca este o sursa foarte buna de acizi grasi mononesaturati, inclusiv de acid oleic, care s-a descoperit ca ofera protectie impotriva cancerului de san, dar este si o sursa buna de luteina. Contine si cantitati importante de carotenoide (zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten) plus tocoferoli (vitamina E). Un studiu a aratat ca extractul de avocado care contine carotenoide si tocoferoli poate impiedica dezvoltarea celulelor cancerului de prostata. Insa, celulelor canceroase expuse doar la un carotenoid, luteina, nu le este stopata dezvoltarea. 

Cateva feliute de avocado adaugate in salata ta, nu numai ca ii va da acesteia un gust mai bogat, dar va ajuta si organismul sa absoarba carotenoidele oferite de legume. Adaugand avocado in salata vei mari absorbtia alfa-carotenului, beta-carotenului si luteinei de 7,2, 15,3 si respectiv de 5,1 ori mai mult, conform specialistilor.

Recomandat pentru sanatatea inimii

Avocado contine acid oleic, grasime mononesaturata, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Intr-un studiu efectuat pe persoane cu un nivel al colesterolului ridicat, participantii care au urmat o dieta bogata in avocado au inregistrat o scadere semnificativa a colesterolului. Este o sursa buna de potasiu, mineral care ajuta la reglarea presiunii sanguine. Potasiul ajuta la prevenirea hipertensiunii, bolilor de inima sau infarctului. O ceasca de avocado contine 23% din cantitatea zilnica necesara de folati, importanti pentru sanatatea inimii. Un studiu efectuat pe 80.000 de femei a descoperit ca o dieta bogata in folati reduce cu 55% riscul de atac de inima sau alte boli ale inimii care pot fi fatale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare