03 ianuarie 2012

Fructele Goji




Goji este cunoscut de peste 2000 de ani in Tibet si folosit in medicina traditionala datorita numeroaselor benficii curative. Localnicii care consuma zilnic sub forme diferite – ca fructe uscate, juice, ceai sau ca ingrediente in mincaruri - traiesc mai mult, mai energic si mai sanatos chiar si peste 100 de ani. S-a dovedit statistic ca in aceasta regiune numarul persoanelor cu varste peste 100 de ani este de 16 de ori mai mare ca in celelalte regiuni ale lumii!!

Goji este un cadou de la natura, un concentrat de vitamine, minerale, polizaharide, amino acizi, uleiuri esentiale si alte elemente importante pentru corpul uman.

Este al doilea in lume ca continut de vitamina C, contine mai mult beta caroten ca morcovii si mai mult fier decit o friptura dar este bogat in vitamina B si altele. De fapt contine toate elementele necesare si benefice pentru corpul uman. Datorita acestor componente goji ajuta la prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

Beneficiile Fructelor Goji

Principalele Efecte Terapeutice Legendare, Susţinute De Numeroase Cercetãri Ştiinţifice, sunt:
  • Goji este menţionat încă din anul 475 în medicina tradiţională ca remediu pentru ficat, rinichi, ochi, inimă, ce îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, ajută vederea, întăreste muşchii şi sistemul osos.

  • Este puternic antioxidant, întăreşte inima şi sistemul imunitar, reduce efectele procesului de îmbătrânire.

  • Eficient în cure de slăbire şi combaterea celulitei. Fitosterolii au un rol important în menţinerea nivelului colesterolului la un nivel cât mai mic, inhibând absorbţia lui intestinală.

  • Conţinutul de germaniu creşte abilitatea corpului să producă g-interferon. Interferonul este un element important de care corpul are nevoie în lupta contra cancerului.

  • Stimulează producerea şi reproducerea celulelor sângelui precum şi regenerarea şi vindecarea mai rapidă a rănilor.

  • Este folosit de femei pentru tonifierea organismului după perioada ciclului menstrual, pentru combaterea greţurilor asociate cu primele 3 luni de sarcină şi pentru ameliorarea neplăcerilor legate de menopauză.

  • Stimulează nivelul energetic şi buna dispoziţie.

  • Ajută la îmbunătăţirea performanţei sexuale şi a fertilităţii – conform unei vorbe străvechi din Tibet călătorul care ştie că nu va ajunge curând acasă nu trebuie să consume goji!

  • Este o sursă naturală de energie pentru corpul uman şi pe termen lung ajută la creşterea longevităţii.

Goji În Bucătărie

Fructele goji se cultivă de sute de ani şi cresc pe tufisuri de aproximativ 2 metri înălţime. Recoltarea se face în perioada iulie-octombrie, prin scuturarea tufişurilor- nu se ating cu mâna pentru a nu-şi pierde culoarea.

Fructele goji se pot mânca proaspete sau uscate, în amestecuri, preparate şi băuturi (suc sau ceai). Sucul de goji obţinut prin extragere la rece este alternativa sănătoasă la fierberea fructelor în ceai, deoarece conservă maximul de proprietăţi benefice.

Consumul zilnic recomandat este de cca.10-30 g, dar se poate consuma oricât fără efecte negative. Reduce nivelul glicemiei şi al colesterolului şi protejează sănătatea stomacului.Efectele folosirii acestui fruct se simt cel mai bine prin consum proaspăt sau uscat, fără prelucrarea termică aferentă gătitului. Se spune că un pumn de fructe consumat dimineaţa asigurã o bunã dispoziţie pentru restul zilei.

Pentru diversificare, goji se poate adăuga în iaurtul cu cereale. O altă reţetă sănătoasă este salata de goji cu felii de mere, nuci, seminţe de pin şi de floarea –soarelui, alături de alte fructe preferate. Această compoziţie poate fi trecută prin blender şi pasta rezultată se poate transforma –prin congelare- într-o îngheţată delicioasă.

Este recomandată folosirea fructelor goji de către femei, mai ales pentru evitarea greţurilor în primele 3 luni de sarcină şi pentru diminuarea efectelor menopauzei. Femeile din China consumă supa de gaină preparată cu legume şi fructe uscate de goji după fiecare perioadă de menstruaţie. Se pare că această reţetă face minuni pentru menţinerea unui aspect frumos şi tânăr.Fructele proaspete sau uscate se pot adăuga în compoziţia diverselor preparate culinare, în funcţie de gusturi şi de imaginaţie.

Este important de reţinut că ele nu fac minuni prin simplul consum, ci alături de un stil de viaţă adecvat, ce include o dietă cu multe crudităţi, apă şi aer curate, precum şi mişcare frecventă.

Despre Compoziţia Fructului Goji

Conţinut de micronutrienţi
  • 21 de minerale- fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, selenium, fosfor, germanium s.a.;
  • 18 aminoacizi care formeaza un bloc de proteine si contin 8 substante necesare vietii;
  • cantitati mari de vitamine- continut foarte mare de vitamina C, B1, B2, B6, precum si vitamina E-foarte rar intilnit in alimente;
  • 8 polizaharide (31% din greutatea fructului) şi 6 monozaharide;
  • 5 acizi graşi nesaturaţi (incluzând acizi esenţiali precum acizii linoleic şi alfa-linoleic);
  • fitosteroli;
  • o gama larga carotenoizi, cu efect antioxidant puternic, inclusiv betacarotena si zeaxatina;
  • numeroşi pigmenţi fenolici (fenoli).
Conţinut macronutritiv
  • carbohidraţi- 68%, proteine- 12%, lipide-10% şi fibre 10%. Valoare calorică totală: 370 (kCal)/100 g de fructe uscate.

    Puteti comanda online de AICI

Un comentariu:

  1. eu mi-am cumparat goji de aici:
    http://ameplant.ro/produs.php?id=1272&denumire=Goji_Berries_500g si consum zilnic cu placere, chiar dau energie fructele acestea, mai ales ca eu nu sunt bautoare de cafea! imi plac si recomand! Pretul este super deasemenea!

    RăspundețiȘtergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare