16 ianuarie 2012

Portocala



Portocala isi are originile din Sud-Estul Asiei, India, Turcia. Portocalul era foarte raspandit in Siria si Egipt, in Europa ajungand ceva mai tarziu. Deseori acest citric a fost considerat drept un elixir al tineretii. portocala dulce este numita si "portocala portugheza" si se pare ca Vasco da Gama a adus-o cu el inapoi, dupa o calatorie in India. In prezent, Brazilia este cel mai important producator de portocale din intreaga lume, urmata de SUA si Mexic.

Proprietatiile portocalei
Fructul contine vitaminele A, B, C, minerale: fosfor, fier, potasiu, sulf, cupru, magneziu, calciu si fibre. Pentru 100 grame de portocala, valorile se ridica la 87,6 % apa, 0.7 % proteine, 0.2 % grasimi, 0.3 % minerale, 0.3 % fibre, 10.9 % carbohidrati, 26 mg calciu, 20 mg fosfor, 0.3 mg fier si 30 mg vitamina C. Nivelul ph-ului portocalei este de 2.5 sau 3 in functie de maturitate, marime si varietate.

Uz intern
Beneficiile portocalei asupra unui organism bolnav sau sanatos sunt numeroase. Deoarece citricul contine fosfor, calciul este mult mai bine asimilat de corp, fiind bun si in cazul copiilor, anemicilor, celor cu boli de inima, cu astm, celor cu febra sau covalescentilor.
Sucul de portocale are un efect detoxifiant asupra organelor interne, dar si energizant in cazuri de oboseala, datorita continutului de potasiu. Sucul de portocale este recomandat si hepaticilor, persoanelor cu sangele mai gros, cu tromboza, cu un colesterol crescut, celor care sufera de constipatie, impotriva durerilor de cap si a migrenelor. Portocala este considerata si ca adjudvant pentru cei care sufera de insomnii si agitatie pe timp de noapte, aceasta actionand asupra organismului ca un sedativ sau somnifer ( se prepara o infuzie din flori si frunze de portocal ).


Portocala este repede digerata de organism, motiv pentru care este recomandat a se bea pe stomacul gol dimineata. Pentru un efect mai bun se recomanda consumul sucului de portocala si la pranz si seara. Sucul este ideal si pentru cazurile in care persoana sufera de pojar, febra tifoida sau tuberculoza.
Consumul regulat de portocale ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor, a racelii si reprezinta o sursa naturala de energie, datorita absorbtiei rapide in sange a zaharului din portocale.

Uz extern
Coaja de portocala este benefica si in cosmetica, ea fiind produs naturist folosit in tratarea acneei prin aplicare locala. Pulpa de portocala are un efect calmant asupra tenului, daca se aplica sub forma de masca si se amesteca cu putina smantana, iar daca se amesteca sucul de portocale cu o lingura de miere se obtine o masca hidratanta.
Sucul este bun si pentru albirea dintilor.
Coaja de portocale este folosita pentru curatarea apelor poluante, deoarece aceasta poate elimina resturile de vopseluri industriale din apa, protejand astfel mediul inconjurator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare