Alunele de pădure sunt o
sursă excelentă de proteine, fibre şi magneziu. Au un conţinut scăzut de sare
şi se pot mânca crude sau pastă cu unt. Sunt ingredientul principal din crema
italiană Nutella. Uleiul de alune de pădure e folosit extern pentru a înlătura
celulita. Alunele sunt foarte bogate în vitamina E şi săruri minerale. Atenţie
însă! Nu exageraţi cu consumul lor. 100 g de alune au 650 kcal. În scopuri terapeutice,
de la alun se utilizează: miezul fructelor, uleiul acestora, frunzele şi
mugurii.
Aluna
este fructul-sămânţă al alunului comun (Corylus avellana), arbust
care creşte spontan, dar este şi cultivat. Fructele sunt mici şi sferice sau
ovoidale, câte 2-4 într-un grup, alcătuite dintr-un înveliş lemnos ce închide o
singură sămânţă comestibilă.
Alunele
de pădure reprezintă una dintre culturile străvechi şi sunt originare din Asia.
Manuscrisele chinezeşti de acum 5000 de ani menţionează alunele de pădure ca pe
o hrană sacră din ceruri. Romanii şi grecii foloseau alunele de pădure în
scopuri medicale. Medicul Dioscorides din Grecia Antică lăuda proprietatea
alunelor de pădure de a vindeca tusea cronică şi răcelile şi de a ajuta la
creşterea părului în zonele cu început de calviţie. Principalii producători de
alune de pădure sunt Turcia, Italia, Spania şi Franţa.
Alunul
românesc este un arbust care creşte mai ales la margini de pădure, acolo unde
este lumină din belşug şi pământ afânat. Alunele româneşti se coc la începutul
lunii septembrie. Alunul turcesc este mai productiv, dar fructele sale nu au
virtuţile tămăduitoare şi vitalitatea alunului autohton.
Alunele sunt un aliment cu un înalt conţinut caloric şi bogat în săruri minerale. Ele conţin: grăsimi uleioase în mari cantităţi, proteine, zaharuri, fibre alimentare, săruri minerale (fosfor, magneziu, fier, mangan, cupru seleniu etc.) vitamine, mai ales vitamina E şi, în cantitate mai mică, vitaminele din grupul B şi vitamina A, răşini, pigmenţi şi tanini.
Alunele
de pădure au o aromă puternică şi sunt deseori folosite în copturi, dar şi
pentru a face unt de alune, faină şi paste. Alunele se găsesc în comerţ cu sau
fără coajă, tăiate, măcinate sau prăjite şi se consumă mai ales uscate. Sunt
întrebuinţate ca atare în cofetărie iar în industria dulciurilor ca înlocuitor
al pudrei de cacao. Din alunele presate, se obţine un ulei apreciat atât
în alimentaţie, cât şi în industria cosmetică.
Alunele
de pădure nu constituie doar o sursă de proteine de foarte bună calitate. Pe
lângă vitamina E (un antioxidant puternic) ele mai conţin şi alte substanţe
nutritive benefice sistemului imunitar. Sunt bogate în arginină, un aminoacid
care relaxează vasele de sânge. Aceste nucifere de pădure au cea mai mare
concentraţie de acid folic dintre toate tipurile de alune. Acidul folic reduce
riscul apariţiei defectelor în tubul neural înainte de naştere şi poate reduce
riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer, bolii
Alzheimer şi depresiei. Alunele conţin minerale care scad tensiunea: calciu,
magneziu şi potasiu. Sunt şi o sursă bogată de squalenta, o substanţă
naturală care se află şi în uleiul de măsline, uleiul din germeni de
grâu, uleiul de orez, uleiul de rechin şi în drojdie, cu efecte împotriva cancerului
şi reduce colesterolul. Un studiu efectuat pe subiecţi umani a arătat că
persoanele cu un nivel ridicat de colesterol care au consumat alune de pădure
timp de 8 săptămâni au prezentat un nivel scăzut al lipidelor care formează
placa arterelor (LDL) şi un nivel crescut al colesterolului pozitiv HDL, în
comparaţie cu grupul de control.
Fructele alunului sunt o adevărata mină de energie, având o valoare calorică şi nutritivă apropiate de cea a cărnii, fiind în schimb mai digerabile şi total lipsite de toxicitate. Ca medicament, alunele au valoare terapeutică atunci când sunt consumate crude, neprăjite, fiind indicate pentru: anemie, creştere, colesterol mărit, diabet, fragilitate capilară, pietre la rinichi, sarcină, boli pulmonare.
Frunzele alunului se
folosesc ca infuzie, decoct şi băi, au efect hemostatic, vasoconstrictor şi
tonifiant venos. Ele se recoltează în lunile iunie-iulie.
Uleiul de alune virgin constituie
un tratament excelent în eliminarea teniei şi împotriva infecţiilor căilor
respiratorii. Uleiul de alune se obţine prin presare la rece. El nu poate fi
conservat mult în timp. Are efecte tămăduitoare foarte puternice. O linguriţă
de ulei luată seara şi una dimineaţa, timp de 15 zile, duce la eliminarea
teniei. Luat zilnic, uleiul de alune protejează gâtul împotriva infecţiilor,
fiind folosit cu mult succes şi în tratarea hipertensiunii arteriale; doza este
aceeaşi.
Uleiul
de alune conţine lecitină şi mulţi acizi graşi nesaturaţi: până la 83% acid
oleic şi până la 25% acid linoleic. El influenţează pozitiv microcirculaţia şi
penetrabilitatea pielii, atenuează luciul uleios, are efect astringent şi
reglează secreţia de sebum, are efect nutritiv şi hidratant, nu usucă pielea şi
nu lasă o senzaţie grasă. Este un ulei deosebit de delicat şi nu favorizează
apariţia comedoanelor, diminuează vergeturile, repară cicatricele, asigură
elasticitatea pielii. Este un ulei cunoscut şi pentru efectele de catifelare şi
atenuare a semnelor îmbătrânirii. Poate fi utilizat pentru toate tipurile de
ten. Se aplică 3-5 picături pe tenul curat, masând uşor. Evitaţi însă zona
ochilor. Pentru rezultate optime, este de preferat a se aplica seara, înainte
de culcare şi din nou dimineaţa.
Făina de alune este un
energizant şi vitalizant de excepţie. Prin zdrobirea alunelor crude în piuă sau
măcinarea lor cu râşniţa, se obţine o făină foarte gustoasă, care poate fi
amestecată cu miere şi busuioc şi mâncată pe pâine, sau din care se poate
prepara untul de alune, mixând alunele într-un blender, până devin o pastă
groasă.
Sfaturi
şi recomandări în folosirea alunelor de pădure
- Dacă
sunt în coajă, alegeţi alunele grele şi pline. Cele decojite pot fi păstrate în
locuri răcoroase şi uscate aproape o lună, iar în frigider sau congelator se
vor menţine proaspete 4 luni.
- Pieliţa
poate fi îndepărtată prin prăjire uşoară şi apoi prin frecare. Alunele pot fi
prăjite în cuptor, folosind o coală de hârtie de copt. În cantitate mică,
se pot măcina cu râşniţa de cafea.
- Încercaţi
untul de alune de pădure ca alternativă la untul de arahide. Este foarte
gustos.
- Alunele
de pădure se pot adăuga în salatele favorite şi se pot amesteca în cerealele de
la micul dejun. De asemenea, puteţi adăuga alune de pădure, tăiate sau mixate,
în iaurt.
Sursa: frumoasaverde.blogspot.ro
Nu credeam ca pot exista atat de multe produse derivate din alunele de padure.
RăspundețiȘtergereCe contraindicatii au alunele de padure? Le poate consuma oricine?
RăspundețiȘtergereDin cate stiu eu nu sunt contraindicatii la acest tip de alune, dar nu este recomandat sa se consume in cantitati foarte mari pentru ca ingrasa si pentru cei care au bila lenesa poate sa-i deranjeze.
ȘtergereAlunele crude nu ingrasa! Doar cele supuse unui proces termic de prajire
RăspundețiȘtergere