Cunoscute pentru
virtutile lor terapeutice, ridichile erau cuprinse în alimentatia
zilnica a sclavilor care lucrau la constructia piramidelor, în
Egiptul antic, pentru a le mentine sanatatea.
În medicina noastra
populara, ridichea este recomandata contra tusei, afectiunilor
digestive, urticariei.
Ridichile de lună au
proprietăţi remineralizante şi tonice datorită vitaminelor şi
mineralelor. De asemenea, salatele cu ridichi şi verdeţuri de
primăvară au efect de stimulare a imunităţii şi de combatere a
asteniei prin conţinutul de vitamine din complexul B şi magneziu.
Salata de ridichi asezonată cu puţin oţet de mere şi ulei de
măsline este excelentă pentru persoanele care nu au poftă de
mâncare. Acestea stimulează pofta de mâncare, nutriţioniştii
recomandându-le pentru combaterea anorexiei alături de hrean,
leuştean, pătrunjel, ţelină.
"Ridichile conţin
terpene şi lignine, substanţe care previn cariile dentare, bolile
cardiovasculare, care scad colesterolul şi inhibă dezvoltarea
celulelor canceroase. Efect anticancerigen demonstrat au şi
antocianidinele, substanţele care dau culoarea ridichilor",
arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de
Cercetări Alimentare. Ridichile sunt mai tari decât alte legume din
cauza conţinutului ridicat de fibre alimentare. Însă tocmai în
cantitatea mare de fibre stă atuul ridichilor. Fibrele împiedică
asimilarea grăsimilor şi scad nivelul colesterolului în sânge.
Ridichile sunt bogate în carbohidraţi cu asimilare lentă: amidon, fibre alimentare solubile şi insolubile. Carbohidraţii cu asimilare lentă au avantajul că eliberează treptat glucoza sau energia. Astfel încât salatele cu ridichi previn creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei. Singurii care trebuie să evite salatele cu ridichi sunt cei care suferă de hiperaciditate gastrică sau ulcer gastric. În aceste cazuri, ridichile pot fi iritante pentru stomac.
Remedii terapeutice
Imunitatea: ridichile
intaresc organismul impotriva infectiilor prin continutul mare de
vitamina C (14,8 mg / 100 g), combat anorexia si sunt excelente
pentru persoanele aflate in covalescenta sau care resimt o stare de
extenuare fizica si psihica; de asemenea, sucul de ridichi scade
febra si este foarte bun in combaterea racelii si a alergiilor.
Bolile de plamâni: se
manânca minim 10 ridichi pe zi. Ridichile au actiune antiinfectioasa
si favorizeaza degajarea cailor respiratorii, prin expectoratie.
Eficienta tratamentului creste, daca se adauga si frunzele de
ridichi, care au efect vitaminizant si detoxifiant.
Pietre la vezica biliara
si pietre la rinichi: calculii nu se mai dezvolta si sunt maruntiti
daca se beau, de trei ori pe zi, sase linguri cu suc de ridichi
rosii. Este un leac eficient si usor de tolerat de tubul digestiv.
Colita: ridichile sunt un
antiseptic energic si stimuleaza vezica biliara sa secrete mai mult.
Se manânca de doua ori pe zi salata de ridichi, taiate marunt si
amestecate cu putin ulei si otet de mere.
Migrena: ridichile
calmeaza starile de excitatie cerebrala si au actiune extrem de
favorabila asupra digestiei. Se consuma doua-trei ridichi crude pe
stomacul gol. Efectul va aparea în maxim 25 de minute.
Tensiunea arteriala:
fiind bogate in potasiu, ridichile contribuie la scaderea tensiunii
arteriale, luptand in acelasi timp impotriva oboselii, a depresiei si
a stresului.
Boli de ficat, dispepsie,
diskinezie biliara: ridichile rosii ajuta la o mai buna functionare a
ficatului. Primavara, toti cei care au afectiuni ale ficatului si ale
vezicii biliare ar trebui sa faca o cura de ridichi rosii, consumate
pe stomacul gol.
Curatare si detoxifiere a
pielii: vitamina C, fosforul, zincul si complexul de vitamina B din
compozitia ridichilor, dar si cantitatea mare de apa, ajuta la
mentinerea tineretii si stralucirii pielii; ridichile crude zdrobite
pot fi apicate direct pe suprafata tenului, pentru a preveni
uscaciunea, petele rosii sau crapaturile.
Nu aruncati frunzele de
la ridichi. Când le cumparati aveti grija sa nu fie vestede. Sunt
excelente pentru salata. Se spala bine si se prepara la fel ca salata
verde. Frunzele de ridiche contin vitaminele A, B1, B2 si vitamina C,
avand efecte antitoxice si depurative puternice, mai ales in cure
indelungate. Cura cu frunze de ridiche de luna este recomandata in
sangerarile gingiilor, astenie, tulburarile de ritm cardiac si
somnolenta. De asemenea, cura de o luna cu salata preparata din
frunze de ridiche este un exceptional detoxifiant pentru intregul
organism, ajuta la refacerea florei intestinale, protejeaza stomacul
si elimina o buna parte din bolile infectioase care apar atunci cand
sistemul imunitar este slabit dupa administrarea abuziva de
medicamente.
foarte adevarat
RăspundețiȘtergereMa bucur ca esti de acord cu mine. :)
ȘtergereFoarte bune, nu concep salata fara ridichi.
RăspundețiȘtergereSunt de acord. :)
Ștergere