Natura ne-a dat doua
legume incarcate cu vitamine care detin recordul in binefaceri:
usturoiul si ceapa. Cine consuma regulat aceste legume nu se poate
plange de gripa si raceala.
Documente dintre cele mai
vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. Constructorii
de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapa si ridichi
pentru prevenirea bolilor contagioase. Legiunile romane foloseau
cantitati insemnate de usturoi in alimentatie. In acele vremuri
usturoiul era recomandat in tratarea a peste 60 de boli.
Usturoiul este o planta
cu multiple calitati terapeutice, cunoscute de multa vreme, avand o
serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langa rolul
deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului
cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic,
contribuie la procesul de digestie si ofera protectie fata de agentii
cancerigeni.
Inroducerea cu
regularitate a usturoiului si a cepei in alimentatie, contribuie la
asigurarea bunei functionari a organelor tubului digestiv, la
consolidarea rezistentei fata de agresiuni microbiene si virotice, la
regenerarea normala a dermei si la menţinerea tenului frumos. Dar pe langa virtutiile
lor nutritive, ele sunt apreciate si in tratamentul unor boli
cronice. Aceste efecte se datoresc celor 200 de substante active pe
care le contin: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime.
Deosebit de activi sunt
cei 70 de compusi ce au in structura lor sulf. Principalul component
activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect
antibiotic. Acest compus rezulta in urma actiunii unei enzime –
alinaza – asupra alinei din compozitia plantei
Ceapa este stimulent al
sistemului nervos, hepatic, renal, puternic diuretic, expectorant,
vermifug, hipoglicemiant, dizolvant si eliminator al ureei si al
clorurilor, afrodisiac, antiseptic si antiinfectios, antalgic
(calmeaza durerea), antireumatic etc. Se comporta exact ca un
antibiotic fata de culturile de stafilococi; este antihelmintic
(combate viermii intestinali), vermifug;
Ceapa curăţă
si calmeaza durerile, iar datorita continutului ridicat de sulf,
stimuleaza metabolismul. Una dintre metodele cele mai folosite in
tratamentul cu ceapa sunt compresele. Acestea pot fi utilizate calde
sau reci, in functie de caz.
Pentru vindecarea otitei medii se folosesc comprese cu ceapa pe urechi. Se taie o ceapa in doua si se cresteaza usor fiecare jumatate de sus in jos, astfel incat foaia exterioara sa se desfaca in doua parti care se ridica. Se aseaza cele doua parti cu partea interioara in jos pe un tifon, se impaturesc marginile si se incalzeste compresa. Se preseaza compresa cu ceapa intre palme, ca sa iasa zeama, si se aplica pe urechea bolnava, fixandu-se tragand o caciula peste urechi.
Compresele cu ceapa pe piept sunt si ele folositoare pentru calmarea tusei. Puneti o ceapa tocata sau taiata felii pe un tifon, pliati peste ea marginile si lipiti-le cu un plasture. Incalziti compresa, aplicati-o pe pieptul pacientului si puneti deasupra lana sau o panza intermediara si fixati-o.
Pentru imbunatatirea auzului, inainte de culcare se incalzeste o bucatica de ceapa, se introduce adanc in ureche, invelita in tifon, si se scoate abia dimineata. Ziua, picurati in nas, de 3 ori, cate 3 picaturi de suc de ceapa, timp de 21 zile, fara pauze.
Febra poate scadea daca puneti in urechi pe timpul noptii cate o bucata de ceapa, invelita in tifon.
Pentru dereglari intestinale, ceapa se curata, se cresteaza in cruce pe circa 2/3 din adancime. Apoi ceapa se introduce intr-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Ceaiul trebuie sa fie nici prea dulce nici prea tare. Dupa 10-15 minute puteti sa il beti. Peste ceapa se mai poate turna inca o data ceai.
Pentru suferinzii de
tuberculoza, 1 kg de ceapa se taie marunt, se amesteca cu 1 kg de
zahar si se coace la cuptor acoperita cu capac. Cand se raceste se
taie cubulete. Cu 9 zile inainte, se iau 4 ridichi de toamna (negre)
foarte mari, se spala bine, se taie si se amesteca cu 2 litri de
alcool. Se lasa 9 zile la intuneric. Dimineata pe nemancate se ia 1
lingura de tinctura de ridiche, dupa care se mananca 1 cubulet de
ceapa coapta, si 2 ore nu se mananca nimic. Se repeta de 3 ori pe zi,
pana se amelioreaza boala.
pacat ca la gst nu sunt precum capsunele
RăspundețiȘtergereDa :), pacat .... dar si ele sunt bune in felul lor, dau gust mancarii.
Ștergerecorect
ȘtergereDoua produse naturale de mare folos.
RăspundețiȘtergereAsa este. :)
Ștergere