Condimentele sunt utilizate de
secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru
proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile
promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba
dezvoltatea bolilor degenerative.
Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de
antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la
prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, boli cardio vasculare, dar se
implica si in pastrarea fermitatii si elesticitatii pielii.
Scortisoara
Uleiurile esentiale ale scortisoarei ii confera actiuni binefacatoare: impiedica formarea de cheaguri in arborele circulator, are efect antiinflamator si antimicrobian. Studiile au aratat ca este o arma eficienta impotriva candidozelor. In ultimii ani s-a evidentiat ca anumiti compusi din scortisoara pot avea o actiune pozitiva asupra mentinerii glicemiei in limite normale, ceea ce, in viitor, ar face din clasicul condiment un adjuvant util in terapia diabetului de tip 2. Tot scortisoara coboara valorile colesterolului „rau” in sange, combate cancerele de colon si stimuleaza functiile sistemului nervos central.
Scortisoara
Uleiurile esentiale ale scortisoarei ii confera actiuni binefacatoare: impiedica formarea de cheaguri in arborele circulator, are efect antiinflamator si antimicrobian. Studiile au aratat ca este o arma eficienta impotriva candidozelor. In ultimii ani s-a evidentiat ca anumiti compusi din scortisoara pot avea o actiune pozitiva asupra mentinerii glicemiei in limite normale, ceea ce, in viitor, ar face din clasicul condiment un adjuvant util in terapia diabetului de tip 2. Tot scortisoara coboara valorile colesterolului „rau” in sange, combate cancerele de colon si stimuleaza functiile sistemului nervos central.
Coriandru
Prezent intre condimentele larg folosite si la noi, coriandrul este plin de surprize pozitive. Semintele de coriandru sunt foarte bogate in fitonutrienti (carvon, geraniol, limonen etc.), flavonoizi (quercitina, epigenina) si acizii cafeic si clorogenic. Acest complex exceptional de substante determina actiunea sa antioxidanta, de control al glicemiei si de scadere a colesterolului. Mai mult, recent, s-a dovedit ca poate lupta impotriva unor microbi patogeni de tipul Salmonellei.
Prezent intre condimentele larg folosite si la noi, coriandrul este plin de surprize pozitive. Semintele de coriandru sunt foarte bogate in fitonutrienti (carvon, geraniol, limonen etc.), flavonoizi (quercitina, epigenina) si acizii cafeic si clorogenic. Acest complex exceptional de substante determina actiunea sa antioxidanta, de control al glicemiei si de scadere a colesterolului. Mai mult, recent, s-a dovedit ca poate lupta impotriva unor microbi patogeni de tipul Salmonellei.
Ghimbirul
Ghimbirul provine din Asia si
Oregano
Frunzele de oregano, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii, la nivelul cavitatii bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gigivitelor.
Mai mult oregano, poate fi utilizat si la tratarea sinuzitei: se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat acestea se introduc intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10-15 zile. Primele efecte le veti simti dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului.
Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A, dar si de acizi grasi omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor aparute din cauza artritei sau reumatismului, acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.
Rozmarin
Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare. Despre rozmarin se stie de stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului, si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord.
Uleiul de rozmarin stimuleaza
cresterea parului, activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor
respiratorii.
Curry pudra
Curry este o mixtura formata din
mai multe condimente: coriandru, schinduf, predominant fiind insa sofranul de
India. Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre
care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de
piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel
aparitia bolii Alzheimer.
Boiaua
Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului. De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina, si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.
Cuisoare
Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in climele tropicale. In timp de cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in
Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. De asemenea, acestea sunt si un anestezic natural, motiv pentru care cu secole in urma era folosit in timpul procedurilor stomatologice, iar in prezent mai sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti. De asemenea, cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulentele si accelerand metabolismul. Totodata, acestea sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturile si diareea.
Chimenul
Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele de chimen au si proprietanti anti-cancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen. Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta, indigestie, diaree, greturi etc. Pentru prevenirea afectiunilor digestive se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie servit caldut. Datorita proprietatilor sale antiseptice, chimenul este indicata in tratarea formelor usoare de raceala.
Busuiocul
Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, a raului de miscare, indigestia, constipatia, probleme respiratorii sau chiar diabetul.
Cimbrul
Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei esential cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator.
Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru prorietatile anti-cancerigene. Pe langa utilizarea cimbrului in bucatarie, acesta poate fi consumat si sub forma de ceai. La o cana de apa se adauga 1 lingura de cimbru, se infuzeaza, iar dupa 10 minute se strecoara si poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei.
Piperul
Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii.
Piperul negru nu este ca sarea care daca este consumata in exces dauneaza
sanatatii, ci proprietatile sale curative cresc direct proportional cu
consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc:
stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale, prevenind astfel
flatulenta si balonarea, creste cantitatea de acid hidrocloric din stomac si
inhiba dezvoltarea bacteriana mai ales la nivelul tractului intestinal.
informatie super utila,chiar am facut un referat dupa ce ai scris
RăspundețiȘtergereMa bucur ca te-a ajutat. :)
ȘtergereFoarte util artiolul! Multumim pentru informatii.
RăspundețiȘtergereEu multumesc. :)
Ștergere