21 februarie 2013

Meiul



Meiul este o planta erbacee din familia gramineelor, cu inflorescenta ramificata si flori alb-galbui, astazi folosita mai mult pentru hrana vitelor si a pasarilor. Despre mei se stie ca era cultivat in Transcaucazia si China inca de acum 7000 de ani. Chinezii considerau meiul "regele cerealelor", deoarece stiau ca este un aliment complet, bogat in proteine, si numai venirea porumbului in Europa a reusit sa-l detroneze. Specialistii insa, au constatat ca meiul este deosebit de sanatos si de aceea il si recomanda in anumite afectiuni.

Dintre toate varietatile de mei, sorgul este cel mai valoros din punct de vedere nutritional. Poate fi consumat, adaugat in paine, salata si supe.

Meiul este recomandat ca remediul natural in tratamentul unor afectiuni ca:

- astenie fizica,
- astenie psihica,
- convalescenta,
- echilibreaza starile nervoase, depresive,
- alunga tulburarile din perioada de sarcina,
- ajuta la cresterea capacitatii de concentrare.

Meiul contine substante care previn si trateaza indigestia cronica, ulceratiile stomacale, hiperaciditatea, respiratia urat mirositoare. Compresele cu mei combat guta si artroza.

Meiul este o sursa excelenta de fier, fibre si vitamine din grupul B. Persoanelor anemice li se recomanda sa consume preparate din mei pentru refacerea cantitatii de fier din organism. Meiul nu contine gluten asa ca poate fi consumat fara probleme de persoanele alergice la gluten.

Meiul poate fi utilizat si in dietele contra obezitatii, echilibrand cu succes tranzitului intestinal (proprietate specifica tuturor cerealelor datorita continutului ridicat de fibre). Contine magneziu si silicon, substante absolut necesare pentru sanatatea parului, a dintilor, pielii si unghiilor. Femeile care vor sa aiba un par frumos si sanatos pot face, extern, cure cu decoct de mei si urzica.

Pentru mamaliga din faina de mei, poate asa cum o faceau si stramosii nostri, se pune la fiert, intr-un ceaun, apa cu putina sare. Cand apa clocoteste, se toarna faina, in ploaie, amestecand intruna. Se lasa la foc mic timp de 10, 15 minute, dupa care se amesteca folosind lingura de lemn. Mamaliga este gata cand se desprinde de peretii ceaunului.

Sursa: 12

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Am inceput sa consum mei si imi place. O zi buna, Cristi!

      Ștergere
  2. Nu stiu de ce dar culoare galbena imi face o pofta sa-l pap :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul. Nu am folosit insa din ceea ce am citit m-a convins ca merita sa incerc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este prima oara cand citesc despre proprietatile meiului, multumesc ca te-ai gandit sa scrii despre asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu m-am interesat despre proprietatile lui, pentru ca am inceput sa-l consum si le-am postat ca sa le fac cunoscute si altor oameni.

      Ștergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare