08 noiembrie 2011

Salvati Rosia MontanaAcesta esta un material scris de doamna Doina Cociorvei si are dorinta de a fi transmis mai departe pentru a afla intreaga tara adevarul despre Rosia Montana.
Pentru ca urmasii nostrii sa afle vreodata cine au fost stramosii al caror sange le cuge in vene, trimiteti mai departe !
Acest material este singura forma de protest deocamdata. Sunt informatii despre Rosia Montana si despre valoarea ei fizica, despre valoarea spirituala a zonei si mai ales despre valoarea romanului si Romaniei, aici in lume.

Am vazut galeriile daco-romane de peste 2000 de ani ! Exista ! Nu sunt o minciuna !

Acolo se ascunde un tezaur urias ce nu va putea fi niciodata masurat in bani ! Am gasit ghidul local recomandat (clandestin, in soapta, la ureche!- dureros!), care stie foarte multe (nu din presa) si care ne-a dus in adancurile pamantului si mai ales ale istoriei. Cand  am iesit la suprafata ne-am dat seama in ce hau fara fund de fapt suntem pe cale sa fim aruncati.

Cezar Aanicai, Iasi, mai 2010
…Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romania, atestata de la anul 131 d.H. …De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, facand din Rosia un orasel cosmopolit.
…Din rosia s-au ridicat, de-a lungul timpului multi luptatori ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, lupator in revolutia de la 1848, alaturi de Avram Iancu.
…In Rosia stradutele inguste si pietruite, casele de patrimoniu, construite in stil baroc de arhitecti italieni ( Strada siliciana ), in urma cu aproape doua sute de ani, te transporta in alt timp.
…Ultimele 330 tone de aur si 1680 de argint vor fi expoatate, pana la ultima roca de minereu, de compania Gold Corporation, careia i-a fost concesionata expoatarea.
…Doar douazeci de mii de dolari pe an plateste statului roman compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometric patrati, inima de aur a Apusenilor. Concesiunea s-a facut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi inca 7 ani de-acum incolo.
…Vedem zilnic cum angajatii companiei intra in galerii, sub pretextul ca i-au probe si fac masuratori, pana ce vor incepe official expoatarea, dar nimeni nu-i controleaza daca iau sau nu iau aur de-acolo…
…Uraniul ni l-au expoatat rusii in totalitate, iar acum vom ramane si fara aur, daca romanii nu se trezesc la timp.

De la Bucuresti sau din alta parte a lumii nu-si dau seama de dimesiunile reale ale tragediei de la Rosia Montana, iar cand vin aici si afla adevarul, sunt izbiti de anormalitatea acestei situatii, de lipsa de reactie a Guvernului si a administratiei locale, fata de aceasta stare de lucruri. Toti scriu acolo ca nu-si pot inchipui ca vestigile istorice, galeriile romane, bisericile si cimitirele istorice, bucati intregi de munte s-ar narui intr-un iaz de cianura.

Toti ne incurajeaza sa rezistam ! Toti vor sa fie de folos cu ceva, un lucru cat de marunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decat orice gest politic din departare si aceasta indelung asteptata.

“Rezistati ! Rezistati !” ne indeamna toata lumea, dar nu e usor, sa stii, sa-ti traiesti viata ca in vitrina, observat, filmat si fotografiat tot timpul, pandit in fata casei, spionat, obstructionat in orice faci sau ai intentia sa incepi. E o tensiune continua care slabeste numai de vineri dupa amiaza, pana luni dimineata, atunci cand “observatorii” Gold-ului se aduna pe ulite, unde se plimba in costumele lor spilcuite si cu ochelari negri la ochi, plini de emfaza ( vezi Doamne, au cumparat aproape tot si ei sunt stapanii Rosiei) si pleaca cu masinile lor scumpe in week-end. Abia atunci, noi putem sa lasam garda jos si sa traim, sa ne strigam bucuriile sau sa ne plangem necazurile, pe un ton de normalitate.

Si cum sa nu ravneasca la aurul Apusenilor, cand in el sunt, in procente mai mari decat oriunde in lume si metalele rare atat de cautate in industria constructoare de nave spatiale: titan, vanadium, wolfram, molibden.

Daca macar un singur om va ramane aici si nu-si va vinde proprietatea, compania nu va putea sa treaca peste el. Cred cu tarie ca nu ne luptam cu morile de vant si ca lupta noastra nu e in zadar. Nu se poate sa scoti o localitate in afara existentei, pentru ca vrea o companie straina sa le ia acest drept in numele lacomiei. Daca litigiul cu Gold ar mai tine o suta de ani, rezistenta Rosie s-ar stinge, treptat. Probabil asta urmareste compania. Poate daca romanii si-ar lua un petec de pamant pe dealurile acestea si nu l-ar ceda in ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorti de izbanda, in vecii vecilor. Iata, membri ai organizatiei mondiale “Green Peace” si-au cumparat loturi fie si de cativa metri patrati in Rosia Montana, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un pret, ba chiar au confectionat tablite pe care scrie “Aceasta proprietate nu este de vanzare” , pe care le-au impartit rosienilor, ca sa descurajeze orice tentative a companiei de a-i ispiti sa-i vanda casele.

Acum Gold Corporation ( Gabriel Resources si alte companii subsidiare dupa care se ascunde ) si-au angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucuresti, a regizorului Bogdan Naumovici, ca sa le faca probaganda proiectului minier de la Rosia Montana. Chiar daca mult prea tarziu, reclama a fost oprita, in cele din urma, pentru minciunile continute in ea. O lovitura dura pentru companie.

Avem nevoie de exprimarea solidaritatii cu lupta noastra. Sa vina aici cei care cunosc drama noastra, sa ne sprijine moral, sa aratam Gold-ului ca nu suntem asa putini, ca avem si pe altii de partea noastra. Sa facem si noi actiuni de intimidare, asa cum fac ei, nu doar sa tacem si sa inghitim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptatori impotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici in ruptul capului.. Oricati bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecam. Mie sa-mi dea America toata, sa fie a mea, si eu nu plec din Rosia MontanaEugen Cornea, capetenia rezistentei antigoldiste de la Rosia Montana

In principiu s-a recunoscut ca sunt multi romani care vor bine, dar care nu il pot realiza, pentru ca urmare a manipularii, au reusit acestia sa ne demoralizeze si sa ne dezbine.

Fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative, ale expoatarii, miniere pe care vor s-o inceapa la Rosia.

Profesor universitar dr. Ion Brad, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, biochemist a expicat care sunt efectele cianurilor rezultate din expoatarea asupra organismelor vii: moarte sigura pentru mediul, plante, animale si oameni pe o raza de sute de km ( inclusiv in tarile vecine ) din cauza vaporilor de cianura care se ridica in aer.

Profesor dr. Vasile Boroneant, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 ani si despre piederea identitatii Poporului Roman si a intregului sau certificate de nastere Dacic.

S-a vorbit despre faptul ca ea este rezerva strategica de aur a Romaniei, de care se stie de mii de ani, pe care dacii au expoatat-o cu masura si pe care au lasat-o mostenire urmasilor pentru gestionarea independenta a Poporului Roman si despre faptul ca in Muntii Apuseni pe langa cea mai mare rezerva de aur si argint din Europa, aur de calitate ridicata, mult superioara, ar fi si o rezerva uriasa de wolfram, metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, foarte necesar, in industria militara si spatiala si in economie in general.

Sunt multe care se invart in jurul regiunii Muntilor Apuseni, pe care vor sa ii distruga, e pin de zacaminte si pe toate vor sa le expoateze; statul Roman primeste nimic, adica 1 miliard de dolari in 20 de ani expoatare, adica 15%, iar exploratorii iau restul de 85% si lasa in urma distrugeri istorice, geologice, umane, nationale, economice inestimabile.

Pentru pamantul acesta au murit dacii, au murit marii domnitori romani, milioane de romani de-a lungul secolelor ca sa il apere de asupritori si ca sa-l dam noi degeaba astazi. Pasivitatea o sa ne coste scump.

Eu cred ca nu putem sta indiferenti fata de mostenirea pe care o avem, care e a noastra, nu a canadienilor sau a altora. E ca si cum vine cineva sa iti ia casa cu tot ce ti-au lasat parintii, pamantul, hainele, amintirile, si te uiti la el cum o face si il lasi in pace.

Ce e de facut? Cum putem incepe sa ajutam?

Cred ca trebuie, in primul rand, ca toata lumea sa afle despre asta, sa se afle adevarul. Oamenii nu stiu ce se intampla, si apoi impreuna trebuie sa spuna NU !!

Pentru asta trebuie sa ne gandim repede, pentru ca nu e timp, la ce anume putem face, cum putem sa contribuim cu resursele pe care le avem si aici ma gandesc sa punem in aplicare totul pentru scopul asta care ne priveste direct.

Sa punem in miscare pe toata lumea pe care o cunoastem, care la randul ei va angrena mai departe alte roti.

Doamne ajuta!

Un comentariu:

  1. Cercetătorii români dezvoltă o soluție ingenioasă pentru extragerea aurului de la Roșia Montană printr-o tehnologie ecologică, prietenoasă cu mediul, care nu implică în niciun fel utilizarea cianurilor…
    Citeste mai mult…
    http://www.apusenitv.ro/2013/11/rosia-montana-solutie-alternativa-pentru-cianuri/

    RăspundețiȘtergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare