Ce sunt aditivii
alimentari ( E-urile ) ?
Aditivii alimentari sunt
substante chimice adaugate in alimente sau bauturi cu scopul de a le
“ameliora” diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea,
rezistenta la alterare. In mod standardizat denumirea lor este
formata din litera "E" si un indice compus din trei
cifre. "E"-urile, cum au fost codificate pe plan
international substantele chimice introduse in alimente, au fost
astfel botezate, tocmai pentru a se ascunde cumparatorilor denumirea
substantelor obtinute artificial. Sub motivatia "tehnica"
de a se folosi o denumire care sa nu fie dependenta de multitudinea
limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a
nu speria consumatorul si de a-l determina sa cumpere produse cu
ambalaje atractive, dar foarte nocive.
Introducerea “amelioratorilor” in alimente nu a fost ceruta de consumatori.
Producatorii le ofera,
iar oamenii le consuma fara sa-si puna prea multe intrebari. S-a
nascut astfel o industrie uriasa si foarte rentabila a E-urilor cu
cifre de afaceri de zeci de miliarde de euro annual.
Aditivii alimentari sunt
impartiti in 24 de categorii dintre care cele mai
raspandite sunt urmatoarele:
· Indulcitori -
inlocuiesc zaharul
· Coloranti -
pentru sau a da o culoare mai apetisanta
· Acidifianti - dau
un gust usor acid
· Corectorii de
aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
· Emulsificatori-
asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare
· Conservanti -
intarzie sau impiedica alterarea alimentelor
· Corectorii de gust si
miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
· Propulsori - gaze
care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
· Antioxidanti -
limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul
E-urile sunt aditivi periculosi pentru sanatate !
“In existenta
multimilenara a speciei umane, mecanismele fiziologice s-au antrenat
sa recunoasca si sa metabolizeze tot ce este aliment natural. De
aceea impactul organismului cu E-urile este enorm: el nu le
recunoaste, nu le accepta si se revolta” (Dr. Med. Pavel Chirila).
Aditivii alimentari sau
E-urile nu sunt altceva decat substante chimice deosebit de toxice si
chiar cancerigene. Potrivit rapoartelor organizatiilor
internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata
de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla
pe locul 4 dupa consumul de droguri, medicamente si accidentele de
circulatie.
Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne care provoacă distrugerea sistemului imunitar precum si o serie de tumori maligne şi benigne. Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III". Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se pare ca sunt: poluarea, chimicalele din alimente si stresul.
Este bine sa fim constienti de riscul la care ne expunem cumparind produse fara a ne informa asupra procesului de fabricatie si a ingredientelor periculose pentru sanatate.
Alimentele "ucigase"
Prof. Doctor Gheorghe
Mencinicopschi, directorul institutului de cercetari alimentare,
considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer e strans
legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive,
consumate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt
"vinovate" de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale
tubului digestiv si a alergiilor.
"Una e sa mananci un
mar si cu totul altceva e sa bei un compot de mere conservat cu
aditivi", semnaleaza prof. Dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage
atentia totodata, asupra mezelurilor, in special asupra parizelului,
crenvustilor, bauturilor racoritoare si preparatelor conservate cu
substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate).
Principalele categorii de
E-uri din alimentele de pe piata romaneasca.
I. E-uri naturale si inofensive. Cele mai frecvente E-uri “bune” fara efecte negative asupra sanatatii sunt:
· vitamina E
naturală - E 306, antioxidant natural
· vitamina C
naturala - E 300, antioxidant natural
· clorofila - E
140, colorant natural in dulciuri, pasta de dinti, cosmetice
· lecitina E 322 -
antioxidant natural(prezent si in ciocolata)
· pectina E 440 -
gelifiant natural
II. E-uri cu efecte
negative asupra sanatatii. Un studiu al Clinicii de Oncologie din
Dusseldorf – Germania, referitor la efectele aditivilor alimentari
asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compusi toxici sau
cancerigeni. Aproape toti acesti compusi pun intr-un real pericol
organismul uman. Prezentam in continuare principalele "E"-urilor
considerate de specialistii oncologi drept periculoase pentru
sanatate.
1. E-uri suspecte
E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
2. E-uri toxice determina
aparitia unor afectiuni si boli grave:
· boli intestinale:
E 220-224
· boli digestive: E
338-341, E 450, E 407, E 461, E 463, E 465- 466
· boli de piele: E
230-233
· tulburari
hepatice: E 200, E 230-234, E 250-252, E 461, E 463
· cresc
colesterolul: E 320, E 321
· ataca sistemul
nervos: E 311, E 312
· boli ale
aparatului bucal: E 330 (acid citric sau sare de lamiie)
3. E-uri periculoase E
102, E 110, E 120, E 124, E 230
4. E-uri suspectate a
avea posibile efecte cangerigene daca sunt consumate pe termen lung.
Unele "E"-uri
au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand intr-un fel sau
altul o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse
localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, ficatului,
cailor biliare sau pancreasului.
Inamicii publici nr. 1
! E 123, E 131, E 211, E 213, E 214,
E 215, E 216, E 217,
E 239, E 621, E 950, E 951, E 954
O mare parte din aditivii
cu posibile efecte cangerigente au fost deja interzisi in
SUA, Australia, Rusia si o parte din Comunitatea Europeana.
Ce alimente trebuie evitate sau consumate cu precautie?
Un principiu stravechi al
medicinii spune ca “nimic nu este mai periculos decit administrarea
unei substante timp indelungat, in mod repetat”. Numai alimentele
pot fi consumate timp indelungat in mod repetat. Conform studiilor de
specialitate, se recomanda consumatorilor sa evite produsele care
contin aditivii periculosi, prezenti cu preponderenta in anumite
alimente pe care le folosim, cu ignoranta zi de zi. Precizam ca
folosirea ocazionala a produselor pe care le vom enumera NU afecteaza
organismul. Numai consumul indelungat, zilnic, produce efecte
daunatoare asupra sanatatii.
Prof Dr. Mencinikopski
precizeaza ca alimentele cu cei mai multi aditivi toxici care trebuie
consumate cu precautie sau deloc sunt: margarina, supele concentrate,
guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare
si dulci.
Atentie la “bomba
chimica” cu efect lent din alimente
Constientizeaza pericolul
si ia masuri !
Cu exceptia cazului in
care avem ferma, culegem zarzavaturile din gradina sau taiem puiul
crescut de noi, nu prea avem acces la o hrana de calitate, fara
substante toxice. Pentru ca suntem saraci ! In România, E-urile
cancerigene fac ravagii pentru ca ne lipsesc fondurile care ar trebui
alocate pentru dotarea laboratoarelor cu aparatura performanta care
sa detecteze toti aditivii periculosi. Prof. dr. Mencinicopschi
spune ca in România, Institutul de Cercetari Alimentare e compatibil
in plan european din punct de vedere al specialistilor. Dar ei nu-si
pot dovedi competenta, deoarece tehnologia lasa mult de dorit.
E bine sa stii !
· Oamenii
consuma zilnic E-uri periculoase. "Aproximativ 75% din produsele
alimentare sunt aditivate. Este evident ca organismul uman cu toate
mecansmele lui de eliminare si regenerare, face fata din ce in ce mai
greu unui asemenea asalt" (Conf. Dr. Mirela Bratu).
· De regula,
produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive.
Ele zac in stocuri si pentru a scapa de ele, producatorii externi le
"arunca" pe pietele tarilor cu putere de cumparare mica,
din care face parte si Romania. Asa se explica de ce cheltuim
din ce an ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele
alimentare pline de E-uri cancerigene. Prof. dr. Mencinicopschi
e de parere ca e necesara o legislatie care sa-i protejeze pe
producatorii autohtoni deoarece ei sunt scosi de pe piata de
concurenta.
· Producatorii
sunt obligati sa metioneze pe eticheta aditivii pe care ii contine
alimentul respectiv prin litera E urmata de un numar din trei sau
patru cifre sau prin denumirea chimica a aditivilor respectivi. Din
pacate, cumparatorul inca nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi
si care sunt cei negativi si cumpara fara sa acorde atentie calitatii
produselor.
· Pentru a
contracara publicitatea negativa din ultima vreme si reactia de
respingere din partea consumatorilor unele firme au renuntat sa
mentioneze denumirea codificata a aditivilor alimentari, specificind
denumirea clara a substantelor ce intra in compozitia produselor pe
care le fabrica.
· Producatorii gasesc si
alte metode de a nu oferii informatii clare cumparatorului: evita sa
treaca pe eticheta denumirea E-urilor tiparind pe eticheta cu litere
foarte mici diverse denumiri evazive: afinatori, arome identic
naturale(de sinteza chimica), conservanti etc.
· Consumatorii
trebuie informati corect si constientizati asupra acestei adevarate
“bombe chimice de distrugere” cu efect lent pentru a lua masuri
de protectie alegandu-si cu grija hrana zilnica.
“Demascarea efectelor
nocive ale E-urilor si excluderea lor din alimentatie este o problema
de constiinta civica, o problema de atitudine morala pe care trebuie
sa o ia atat consumatorii cat si cercetatorii in domeniu. Concluzia
se impune de la sine: Nu consumati alimente cu E-uri, caci va vor fi
oferite iarasi si iarasi ! Refuzati sa le cumparati si ele nu se vor
mai produce” (Dr. Med. Pavel Chirila)
Se spune ca suntem ceea
ce mancam. E un adevar dovedit de statistici. Aproximativ 70% dintre
bolile romanilor sunt provocate de alimentatia de proasta calitate !
Ai grija ce cumperi si ce
mananci ! Protejeaza-te !
Sanatatea noastra depinde
de noi !
Sursa: slabire-sanatate.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.