12 decembrie 2012

Smochinele



Cu o forma ovala sau, la unele soiuri, alungita la un capat ca o para, smochinele sunt printre cele mai savuroase fructe care cresc in zonele calde. Sunt zemoase, suculente, dulci (concentratia mare de zaharuri naturale le plaseaza in fruntea celor mai dulci fructe de pe glob) si au o aroma delicata ce aminteste de soarele tarilor calde.

Exista mai multe varietati de smochine, cele mai cunoscute insa sunt cele albe, rosii si negre.Virtuti medicinale au insa cele negre-violete. Pentru preparate culinare se folosesc cel mai mult cele galbene-roscate, care sunt cele mai mari si mai grase, in vreme ce acelea albe se preteaza pentru conservare, fie in preparate dulci, fie sarate. Culoarea fructelor difera si de gradul de coacere, de la galben auriu, pana la violet inchis.

Smochinele sunt comestibile in intregime, desi unii consumatori le curata de pielita, pentru a obtine preparate culinare mai fine. Dar tocmai pielita face diferenta de gust intre diferite sortimente. Deci nu le curatati , ci consumati-le cu tot cu coaja, bine spalate.

Istoria smochinelor

Smochinele sunt fructele cel mai des pomenite in Biblie. Se spune despre ele ca cresteau din abundenta in Gradina Raiului si ca Adam si Eva s-ar fi acoperit cu frunze de smochin, dupa ce au fost alungati din Eden.

Smochinele sunt originare din Asia Mica si sunt cunoscute printre primele fructe cultivate de om. Erau cunoscute si de catre vechii egipteni, pentru ca aria de raspandire a smochinilor in antichitate s-a extins rapid in intrega zona mediteraneeana. Inca din acele vremuri, ele au devenit un ingredient de nelipsit in dieta zilnica a grecilor, romanilor si locuitorilor din Nordul Africii. Sunt pomenite in Iliada si Odiseea lui Homer, dar si in scrierile lui Teofrast, Dioscoride si Pliniu cel Batran.

Cel mai batran smochin, cunoscut pana acum, se afla in Sicilia si este o dovada vie ca smochinele au fost cultivate in zona Mediteranei, de mai multe milenii. Azi cele mai mari tari cultivatoiare de smochini sunt:Grecia, Turcia, Muntenegru, Irak, Italia, Spania, Brazilia.

Proprietati

Smochinele sunt si o sursa buna de magneziu, necesara functionarii sistemului nervos, dar si de fier, vitaminele A, B, C, care intaresc imunitatea si previn virozele respiratorii. Atentie insa, din cauza continutului de glucoza si fructoza, diabeticii au voie sa manance smochine doar cu acceptul medicului.

In medicina chineza, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale.

In privinta continutului de vitamine si minerale exista unele diferente intre smochinele crude si cele uscate, acestea din urma fiind in avantaj. Astfel, 100 g smochine crude contin 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier, 240 mg potasiu. Aceeasi cantitate de smochine uscate furnizeaza 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier, 770 mg potasiu.

In acelasi timp, fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor. De aceea, smochinele pot fi consumate in curele deslabire dar excluznad celelalte surse decarbohidrati - painea, orezul, pastele fainoase, produsele de patiserie.

Cosmetica

Au coaja fina si seminte moi foarte gustoase. Pot fi mâncate proaspete sau uscate si sunt folosite la prepararea deserturilor. Partea buna e ca pot fi folosite si la prepararea unor tratamente cosmetice.

Extract din muguri de smochin
În orice magazin naturist gasesti extract din muguri de smochin. Nu e deloc scump si, aplicat pe fata, face minuni. Are efect hidratant, închide porii si e bogat în vitamina A.

Exfoliere
Coaja smochinelor poate fi folosita pentru o exfoliere foarte fina, îndepartând eficient celulele moarte. Dupa ce cureti câteva smochine proaspete maseaza-ti usor pielea cu coaja lor.

Masca de fata cu smochine
Taie o smochina în doua, apoi separa miezul de coaja si striveste-l cu o furculita. Întinde pasta rezultata si asteapta maxim 5 minute, dupa care clateste-te.

Hidratare
Smochinele hidrateaza pielea si îi redau supletea. În plus, vindeca buzele crapate si previn aparitia ridurilor. Fiecare smochina contine o cantitate mare de apa, de aceea un scurt masaj cu miezul ei hidrateaza la cel putin la fel de bine ca o crema.  

Sursa: 123

2 comentarii:

  1. Foarte bune, imi plac smochinele. Trebuie sa cumpar zilele astea, mi s-a facut pofta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac mult. Eu mi-am cumparat ieri; am gasit la aprozar varsate si au o aroma mult mai buna decat cele ambalate. :)

      Ștergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare