03 aprilie 2012

Năutul



Nautul original din Asia Mica, este inca un aliment minune din lunga lista a alimentelor intens recomandate pentru un stil de viata armonios, echilibrat si sanatos. Sa luam exemplul unei cani pline de boabe de naut, echivalentul la 150 de grame. Astfel, aceasta cantitate asigura cu 50 % mai mult decat necesarul zilnic de molibden (minereu esential pentru sanatate ) al organismului, 80 % din cel de mangan, 70 % din cel de acid folic, 50 % din cel de fibre, 40 % din cel de triptofan, 30 % din cel de proteine. Cuprul, fosforul si fierul sunt alte elemente bogate in naut.

Ca majoritatea altor spacii de boabe sau de fasole, si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care suflera de diabet sau de hipoglicemie. Bolile de inima pot fi prevenite, iar riscurile scazute semnificativ in urma consumului de naut, a fost revelate in urma unui studiu facut in Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL.

Fierul din boabe de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti.

Continut caloric: 163 pentru 100 de grame de naut fiert.

Sarac in grasimi, bogat in fibre, nautul este un excelent aliment pentru cei care vor sa-si tina sub control greutatea. Mai putin folosit si consumat in Romania, trebuie stiut ca nautul este unul dintre cele mai populare legume la nivel mondial, in special in tarile in curs de dezvoltare. Nefiind nici hipercaloric, nautul poate deveni astfel usor o alegere excelenta si sanatoasa in bucataria de zi cu zi a fiecaruia.

Tratament pentru vitiligo

Câțiva cercetători de la  Banaras Hindu University (BHU), India, afirma ca năutul ar putea sta la baza unui tratament așteptat de milioane de bolnavi de vitiligo din întreaga lume. Studiul departamentelor de chimie și dermatologie a relevat ca aplicarea unui unguent cu năut poate trata eficient vitiligo, ajutând repigmentarea și controlând eficient extinderea bolii.

Yamini Tripathi, profesorul care conduce echipa de cercetători, afirma ca a testat produsul pe 50 de pacienți cu rezultate îmbucurătoare. Cercetătorii cauta în acest moment sprijinul consiliului pentru cercetare în medicina pentru demararea unui proiect de amploare în domeniul tratamentelor pentru vitiligo.

Conform cercetătorilor, pacienții care au aplicat unguentul pe baza de năut pe zonele afectate de vitiligo au reușit sa-si recapete pigmentul în 20-90 zile.

Se pare ca eficienta unguentului celor de la BHU deriva din aminoacizii continuti in naut. "Aceștia promovează sinteza melaninei și regenerarea pigmentului", afirma profesorul Tripathi.

Medicul S.N. Ojha, un alt membru al echipei de cercetători se arata entuziasmat de posibilitatea dezvoltării unei terapii ieftine și eficiente pentru vitiligo.

Contraindicatii: Persoanele care sufera de guta sau au problem de rinichi trebuie sa consulte un medic nutritionist inainte de a consuma naut, aliment care contine purine, daunatoare acestor categorii de persoane.

Sursa: 1 , 2


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare