13 decembrie 2011

Campania ”Salvați Roșia Montană!” s-a predat Poliției. Cu tot arsenalul din dotare. Cum a reacționat ”autoritatea”



Un pix cu care a fost semnată petiţia pentru Salvarea Roşiei Montane, un mouse cu care s-a dat click la pagina de Facebook a campaniei, o pensulă sau un tub de vopsea cu care au fost pictate banere cu mesaje pentru Roşia Montană sunt doar câteva dintre obiectele “periculoase” şi ”incriminatoare” (foto, dreapta) pe care aproximativ 20 de membri ai Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” le-au depus ieri în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, activiștii s-au autodenunțat și i-au scutit pe jandarmi și pe polițisti de efortul de a le confisca.
Gestul a fost unul de protest împotriva intervențiilor jandarmilor din ultimele luni, în special în București, care i-au vizat pe cei care luptă pentru salvarea Roșiei Montana. Într-o primă fază, Jandarmii au refuzat ”predarea” și au încercat să elibereze trotuarul. ”Nu vă împing!”, repeta unul dintre agenți, în timp ce-i împingea la cel mai propriu mod cu putință pe manifestanți. În cele din urmă, după aproximativ o oră, cu îmbrânceli și legitimări suplimentare (foto, stanga), un chestor a ieșit din clădire, pentru a discuta cu persoanele prezente și pentru a primi o scrisoare deschisă adresată Ministerului Afacerilor Interne și Jandarmeriei Române.

”În ultimele luni, mai multe evenimente – manifestări paşnice – ce au avut loc in Bucureşti au fost întrerupte de intervenţiile violente, nelegale asupra activiştilor prezenţi din partea Jandarmeriei Române, dintre care amintim:
- 8 noiembrie – în cadrul OccupyTVR, flash-mob paşnic în faţa sediului TVR pentru a denunţa cenzura din presă privind subiectul Roşia Montană, reprezentanţii Jandarmeriei au dispus legitimarea tuturor participanţilor, 5 dintre ei fiind urcaţi cu forţa în duba Jandarmeriei şi duşi la secţia de poliţie;
- 1 Decembrie – cu ocazia festivităţii prilejuite de Ziua Naţională a României, mai mulţi activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montană au fost legitimaţi, bruscaţi, percheziţionaţi şi deposedaţi de bunurile pe care le aveau asupra lor în mod ilegal şi abuziv de către forţele de ordine ale Jandarmeriei Române;
- 10 decembrie – zeci de persoane care manifestau paşnic în Piaţa Universităţii cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, printre care şi voluntari ai campaniei Salvaţi Roşia Montană, au fost bruscate de forţele de ordine, luate pe sus în duba Jandarmeriei şi duse la secţia de Poliţie.
Campania ”Salvaţi Roşia Montană!” consideră că reacţiile Jandarmeriei Române sunt disproporţionate, contravin Legii Adunărilor Publice şi contribuie la pavarea drumului către un stat poliţienesc de care, nu cu plăcere, societatea românească îşi aminteşte. Acţiunile brutale, în forţă, ce desconsideră necesitatea exprimării de opinii în spaţiul public nu fac cinste niciunei instituţii publice din România, menite să contribuie la o societate democratică ce crede în pluralismul de opinii.
(…)
Revoluția Română nu a avut autorizație. A avut dreptul fundamental la libertate!
Ne cunoaștem drepturile și vom face apel la toate mijloacele legale și democratice pentru a le apăra. Cerem, pe această cale, Jandarmeriei Române să-și reconsidere poziția și metodele de acțiune vis-a-vis de societatea civilă, să vină în sprijinul libertății de exprimare specifică unui stat democratic și să onoreze astfel memoria celor care au luptat pentru liberaate în ‘89.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare