10 ianuarie 2015

Oxidarea celulară şi antioxidanţii


Procesul de oxidare este unul natural, care se petrece în toate celulele, inclusiv în cele din corpul uman. Putem observa acest fenomen in momentul în care taiem o felie de măr şi o lăsăm cateva minute, ea se face maro. Oxidarea celulară, spus în cel mai simplu mod, este procesul prin care corpul nostru îmbătrâneşte.

Principalii factori care contribuie la oxidarea celulelor sunt:
-         alimentaţia precară ( lipsita de antioxidanţi )
-         lipsa mişcării
-         fumatul
-         stresul
-         oboseala cronică
-         metalele grele

Radicalii liberi reprezintă atomi sau grupuri de atomi care, dacă nu sunt ţinuţi sub control de antioxidanţi, pot afecta sistemul imunitar şi pot duce la boli de inimă, pulmonare, mentale, degenerative, cancer şi îmbătrânirea prematură a organismului.

Pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, a îmbătrânirii, avem nevoie de antioxidanţi pe care îi putem lua din diverse surse:
-         hrana vie
-         exerciţii fizice în aer liber
-         odihna
-         relaxarea şi meditaţia

Sistemul nostru de luptă împotriva radicalilor liberi nu este perfect, de aceea pe măsură ce îmbătrânim celulele se deteriorează prin oxidare. De aceea trebuie să suplinim această verigă slabă cu o alimentaţie corespunzătoare, bogată în renumiţii antioxidanţi.

Antioxidantii se regasesc in fructe, legume, cereale integrale sau nuci, in diferite cantitati.
Cel mai mare continut de antioxidanti il au fructele negre: afine, mure, coacaze nege, prune, struguri, dar nu numai: capsuni, zmeura, cartofi rosi, nuci, scortisoara, carobul, anghinarea, morcovi, mere, ceapa, usturoi, sparanghel, spanac, ridichi, rosii, broccoli etc.

Sunt anumite substante (endorfine, hormoni), care se secreta doar in timpul exercitiilor fizice, insa mai miraculoase pentru vindecare sunt cele care se elibereaza in timpul meditatiei. Meditatia si relaxarea ar trebui practicate macar de 2-3 ori pe saptamana, pentru a te scoate din cotidian si a te aduce mai aproape de divinitate si de liniste. Orice stres psihic sau fizic, pe care il aduci corpului tau si pe care nu il constientizezi, dauneaza, in mod real si fara concesii. Asa ca grija ta zilnica ar trebui sa fie sa-ti asculti corpul si sa-i urmaresti nevoile, sa-i tratezi durerile sau nelinistile si sa-i oferi pauze pentru refacere (somn, relaxare, hrana vie).

13 comentarii:

  1. Fructele sunt foarte importante in detoxifiere

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam greu sa mentii o astfel de viata luand in considerare tentatiile din jurul nostru. Iti trebuie doar o ambitie de fier. Cred ca marea problema dintotdeauna a fost timpul...sau este doar o scuza pentru multi dintre noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate este doar o scuza. Tentatile din jurul nostru o sa dispara in momentul in care incepem sa mancam sanatos si constientizam cat de importanta este sanatatea. Corpul n-o sa mai accepte sa-i dam toxine.

      Ștergere
  3. Este dificil sa faci meditatie daca esti genul de persoana foarte activa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alimentatia corecta, sportul si meditatia sunt lucruri pe care trebuie sa le facem pentru a imbatrani frumos. Si trebuie sa imbatranim frumos, in primul rand pentru cei dragi noua si apoi pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alimentatia, activitatile fizice, dormitul, consumul de apa.. sunt mai multe care conteaza.

      Ștergere
  5. Interesant!
    Ai vrea să ne urmărim reciproc/schimb de linkuri? Aștept mesajul tău...
    O viaţă minunată îţi doresc!

    http://primacarteblogdinromania.blogspot.se/

    RăspundețiȘtergere
  6. Mega Q Protect - antioxidant complex, foarte bun in recuperari rapide neuromotorii, accident vascular, afectiuni cardiovasculare.Pentru mai multe informatii,intrati pe http://www.clinicaverde.ro/produs.php?id_c=4&id_p=51

    RăspundețiȘtergere
  7. Răspunsuri
    1. Daca ii spui unui om sa faca o anumita tehnica de meditatie l-ai pierdut de la inceput. Nu sunt adepta tehnicilor. Oamenii ar trebui sa mediteze cum vor ei si doar prin simpla relaxare a mintii si golirea ei de toate gandurile negative.

      Ștergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare