Seminţele de cânepă reprezintă unul
dintre alimentele cele mai nutritive, datorită conţinutului ridicat
de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6
şi omega 3 şi fibrelor insolubile.
Reprezintă, de
asemenea, o sursă bună a antioxidantului vitamina E sub formă de
alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol. În
seminţele de cânepă avem şi multe minerale - potasiu, magneziu,
fier, zinc, calciu, fosfor -, dar şi microelemente: stronţiu,
thorium, arsenic şi crom.
Acidul linoleic din familia omega 6 şi acidul
alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc acizii graşi esenţiali
(AGE), care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi
sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i obţinem din
mâncare.
Uleiul de seminţe de cânepă este
singurul ulei vegetal care conţine acizii graşi omega 6 şi omega 3
în raportul magic de 3:1, proporţia optimă pentru nevoile
organismului uman.
Consumul periodic de ulei de cânepă poate
avea efecte benefice.
● Boli cardiovasculare. Uleiul
de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii
sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor şi a
nivelului de colesterol.
● Sănătatea pielii. Uleiul
de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea
sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având,
totodată, proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale.
În plus, dă rezultate bune în tratarea afecţiunilor de tipul
eczeme şi psoriazis.
● Echilibrul sistemului nervos. Acizii
graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a
membranelor celulare, sunt vitali pentru scutul de mielină,
învelişul celulelor nervoase. La copii, omega 3 şi omega 6
contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor
cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD
(hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.
●
Echilibrul hormonal. Cânepa are singura sămânţă comestibilă
care conţine acid gamma-linolenic (AGL), benefic în tratarea
simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului
acizilor graşi din cânepă, ea este o sursă valoroasă de AGL
pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este
bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.
●
Proprietăţi de antiinflamator şi antiartritic. Acizii graşi
omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3),
substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor.
Afecţiunile artritice sunt tratate cu succes pe termen lung prin
contribuţia acizilor graşi obţinuţi din uleiul de cânepă, un
exemplu fiind artrita reumatoidă.
● Întărirea sistemului imunitar. Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.
PROTEINELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
Din
întreg regnul vegetal, seminţele de cânepă reprezintă singura
sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman.
65% din conţinutul total de proteină din sămânţa de cânepă o
constituie proteina globulară numită edestină, asemănătoare
globulinei din plasma sanguină umană. Edestina, uşor de digerat,
este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea
unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor
invazivi. Fiind aproape lipsită de fosfor, ajută în afecţiunile
renale.
Proteina din cânepă conţine cei 21 de aminoacizi
binecunoscuţi, printre care cei opt aminoacizi esenţiali pe care
organismul uman adult nu îi poate produce. Aceste proteine sunt
considerate potenţiali alergeni întâlniţi la soia, lactate, ouă,
arahide, spre deosebire de seminţele din cânepă, unde nu au fost
semnalate reacţii de acest fel până acum. La seminţele de cânepă
continuţul scăzut de oligozaharide protejează tractul digestiv, pe
când la alte legume produc mici disconforturi, cum ar fi gazele
intestinale.
Pentru orice dietă, seminţele de cânepă pot
fi atât o sursă vegetală de acizi graşi, antioxidanţi,
vitamine, minerale, fibre, clorofilă, cât şi o sursă
completă, echilibrată şi lipsită de gluten pe baza aminoacizilor
esenţiali.
FIBRELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
În
proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă
menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi
curăţă tractul digestiv.
ULEI DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ
Uleiul este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă şi conţine 89% acizi graşi nesaturaţi, dintre care 18% omega 3 şi 55% omega 6. Se recomandă 1-2 linguri zilnic.
În salate de legume sau fructe, cât şi în preparatele pe bază de paste, orez, cartofi la cuptor sau legume la grătar. Se poate adăuga la preparatele calde înainte de consum, fără a se încinge.
Ulei din seminţe (15g)
● Valoare energetică 126 Kcal/527 KJ
● Proteină 0 g
● Glucide 0 g
● Total grăsimi 14 g, din care: Saturate 1.4 g / Nesaturate 12.5 g
● Acid oleic (18.1 omega-9) 1.7 g
● Acid linoleic (18.2 omega-6) 7.7 g
● Acid gama- linolenic GLA (18:3 omega-6) 0.5 g
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 2.5 g
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 0.1 g
● Colesterol 0 mg
● Vitamina E 1.35 mg
Uleiul este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă şi conţine 89% acizi graşi nesaturaţi, dintre care 18% omega 3 şi 55% omega 6. Se recomandă 1-2 linguri zilnic.
În salate de legume sau fructe, cât şi în preparatele pe bază de paste, orez, cartofi la cuptor sau legume la grătar. Se poate adăuga la preparatele calde înainte de consum, fără a se încinge.
Ulei din seminţe (15g)
● Valoare energetică 126 Kcal/527 KJ
● Proteină 0 g
● Glucide 0 g
● Total grăsimi 14 g, din care: Saturate 1.4 g / Nesaturate 12.5 g
● Acid oleic (18.1 omega-9) 1.7 g
● Acid linoleic (18.2 omega-6) 7.7 g
● Acid gama- linolenic GLA (18:3 omega-6) 0.5 g
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 2.5 g
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 0.1 g
● Colesterol 0 mg
● Vitamina E 1.35 mg
CAPSULE CU ULEI DE CÂNEPĂ
Capsulele cu ulei de cânepă sunt obţinute prin încapsularea
uleiului presat la rece în gelatină şi reprezintă varianta mai
rapidă a uleiului pentru suplimentarea dietei cu acizii graşi
esenţiali omega 6 şi omega 3. Se recomandă 2-4 capsule pe
zi.
Conţinutul unei capsule
● Acizi graşi polinesaturaţi 890 mg
● Acid oleic (18:1 omega-9) 120 mg
● Acid linoleic (18:2 omega-6) 550 mg
● Acid gamma-linolenic GLA (18:3 omega-6) 33 mg
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 180 mg
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 7 mg
● Acizi graşi saturaţi 110 mg
● Vitamina E 10 mg
FIBRE DIN SEMINŢE PENTRU
DETOXIFIERE
Suplimentul pe bază de fibre din
seminţele de cânepă curăţă colonul de toxinele acumulate şi
previne formarea de noi depuneri. Fibrele insolubile menţin
sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi
curăţă tractul digestiv. Se recomandă în curele de
detoxifiere, amestecate cu iaurt o lingură cu 30 minute înainte de
micul dejun şi o lingură la 3-4 ore, după masa de prânz.
În
cazul problemelor de constipaţie cronică se pot utiliza zilnic, o
singură dată, dimineaţa, înaintea micului dejun.
● Valoare energetică 149,4 Kcal/ 625,51 KJ
● Proteină 19,55 g
● Grăsimi 5 g
● Saturate 0,5 g
● Nesaturate 4,5 g
● Glucide 65,5 g
● Total fibre 63,5 g
● Insolubile 58,4 g
● Solubile 5,1 g
Mai multe detalii pe jurnalul.ro