27 martie 2013

Seminţele de cânepă



Seminţele de cânepă reprezintă unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3 şi fibrelor insolubile. 

Reprezintă, de asemenea, o sursă bună a antioxidantului vitamina E sub formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol. În seminţele de cânepă avem şi multe minerale - potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor -, dar şi microelemente: stronţiu, thorium, arsenic şi crom.

Acidul linoleic din familia omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc acizii graşi esenţiali (AGE), care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i obţinem din mâncare.

Uleiul de seminţe de cânepă este singurul ulei vegetal care conţine acizii graşi omega 6 şi omega 3 în raportul magic de 3:1, proporţia optimă pentru nevoile organismului uman.

Consumul periodic de ulei de cânepă poate avea efecte benefice. 

 Boli cardiovasculare. Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor şi a nivelului de colesterol.

Sănătatea pielii. Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având, totodată, proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. În plus, dă rezultate bune în tratarea afecţiunilor de tipul eczeme şi psoriazis.

Echilibrul sistemului nervos. Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, sunt vitali pentru scutul de mielină, învelişul celulelor nervoase. La copii, omega 3 şi omega 6 contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.

Echilibrul hormonal. Cânepa are singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic (AGL), benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este o sursă valoroasă de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.

● Proprietăţi de antiinflamator şi antiartritic. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Afecţiunile artritice sunt tratate cu succes pe termen lung prin contribuţia acizilor graşi obţinuţi din uleiul de cânepă, un exemplu fiind artrita reumatoidă.

● Întărirea sistemului imunitar. Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.

PROTEINELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
Din întreg regnul vegetal, seminţele de cânepă reprezintă singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman. 65% din conţinutul total de proteină din sămânţa de cânepă o constituie proteina globulară numită edestină, asemănătoare globulinei din plasma sanguină umană. Edestina, uşor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi. Fiind aproape lipsită de fosfor, ajută în afecţiunile renale.

Proteina din cânepă conţine cei 21 de aminoacizi binecunoscuţi, printre care cei opt aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce. Aceste proteine sunt considerate potenţiali alergeni întâlniţi la soia, lactate, ouă, arahide, spre deosebire de seminţele din cânepă, unde nu au fost semnalate reacţii de acest fel până acum. La seminţele de cânepă continuţul scăzut de oligozaharide protejează tractul digestiv, pe când la alte legume produc mici disconforturi, cum ar fi gazele intestinale.

Pentru orice dietă, seminţele de cânepă pot fi atât o sursă vegetală de acizi graşi, antioxidanţi, vi­tamine, minerale, fibre, clorofilă, cât şi o sursă completă, echilibrată şi lipsită de gluten pe baza aminoacizilor esenţiali.

FIBRELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.

ULEI DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ
Uleiul este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă şi conţine 89% acizi graşi nesaturaţi, dintre care 18% omega 3 şi 55% omega 6. Se recomandă 1-2 linguri zilnic.
În salate de legume sau fructe, cât şi în preparatele pe bază de paste, orez, cartofi la cuptor sau legume la grătar. Se poate adăuga la preparatele calde înainte de consum, fără a se încinge.

Ulei din seminţe (15g)
● Valoare energetică 126 Kcal/527 KJ
● Proteină 0 g
● Glucide 0 g
● Total grăsimi 14 g, din care: Saturate 1.4 g / Nesaturate 12.5 g
● Acid oleic (18.1 omega-9) 1.7 g
● Acid linoleic (18.2 omega-6) 7.7 g
● Acid gama- linolenic GLA (18:3 omega-6) 0.5 g
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 2.5 g
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 0.1 g
● Colesterol 0 mg
● Vitamina E 1.35 mg

CAPSULE CU ULEI DE CÂNEPĂ
Capsulele cu ulei de cânepă sunt obţinute prin încapsularea uleiului presat la rece în gelatină şi reprezintă varianta mai rapidă a uleiului pentru suplimentarea dietei cu acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3. Se recomandă 2-4 capsule pe zi.

Conţinutul unei capsule
● Acizi graşi polinesaturaţi 890 mg
● Acid oleic (18:1 omega-9) 120 mg
● Acid linoleic (18:2 omega-6) 550 mg
● Acid gamma-linolenic GLA (18:3 omega-6) 33 mg
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 180 mg  
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 7 mg
● Acizi graşi saturaţi 110 mg
● Vitamina E 10 mg


FIBRE DIN SEMINŢE PENTRU DETOXIFIERE 
Suplimentul pe bază de fibre din  seminţele de cânepă curăţă colonul de toxinele acumulate şi previne formarea de noi depuneri. Fibrele insolubile menţin sănătoasă flora intesti­nală, elimină consti­paţia şi curăţă tractul digestiv. Se recomandă în curele de detoxifiere, amestecate cu iaurt o lingură cu 30 minute înainte de micul dejun şi o lingură la 3-4 ore, după masa de prânz.

În cazul problemelor de constipaţie cronică se pot utiliza zilnic, o singură dată, dimineaţa, înaintea micului dejun.

Fibre din seminţe (100g)
● Valoare energetică 149,4 Kcal/ 625,51 KJ
● Proteină 19,55 g
● Grăsimi 5 g
● Saturate 0,5 g
● Nesaturate 4,5 g
● Glucide 65,5 g
● Total fibre 63,5 g
● Insolubile 58,4 g
● Solubile 5,1 g


Mai multe detalii pe jurnalul.ro

5 comentarii:

  1. Parerea mea legata de raportul de 3:1 dintre Omega 6 si Omega 3: stramosii nostri aveau chiar si 20:1. Oricum in anumite studii se spune ca ar fi ok un raport de pana la 4:1. Totusi aprotul de omega 6 nu este o problema a zilelori noastre, chiar il obtinem in exces fata de omega 3. De exemplu uleiul de floarea soarelui este bogat in omega 6. Asa ca cel mai bine am suplimenta doar cu Omega 3.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu trebuie sa ne lipseasca verdeturile, zarzavaturile din casa, nu neaparat semintele de canepa care sunt foarte bune... Asta-i clar! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca nu-ti plac semintele de nici un fel :), dar nu ne-ar strica, la cei care ne plac, sa introducem in alimentatie si semintele de canepa.

      Ștergere
  3. Omega 3 si 6 sunt foarte importante pentru organism, va recomandam cu incredere .
    http://www.putereaplantelor.ro/omega3-omega6-vegetal-hofigal-40-capsule

    RăspundețiȘtergere
  4. Hey there I am so thrilled I found your webpage, I really found you by
    error, while I was searching on Yahoo for something else,
    Nonetheless I am here now and would just like to say
    thanks for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don't have time to look
    over it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time
    I will be back to read more, Please do keep up the excellent job.


    Also visit my site - oily

    RăspundețiȘtergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare