22 martie 2013

7 emoţii negative care ne distrug sănătatea



Emotiile negative fac parte din viata noastra insa, din pacate, pot avea efecte nedorite asupra propriului organism. Daca ne dorim o viata fericita, plina de pozitivitate si sanatate, trebuie sa scapam de cele 7 obiceiuri intunecate ale creierului omenesc.

1. Frica este una dintre emotiile negative ce ne poate face rau. Ca si alte emotii negative, frica are puterea de a ne otravi organismul. Acest lucru nu este spus in sens metaforic, fiind demonstrat stiintific – atunci cand ne este frica, plamanii, rinichii, intestinele si chiar pielea elimina substante ce ne pot intoxica organismul (au loc anumite procese chimice). Astfel, un atac acut de panica (experimentarea sentimentului de frica la cote intense), se poate dovedi chiar fatal pentru o persoana mai “slaba de inger”.

2. Grijile sunt, probabil, cel mai comun, dar si cel mai daunator pacat pe care il poate comite creierul nostru. Grijile au puterea sa ne consume usor, usor, atat psihic, cat si fizic, fiind extrem de distructive pentru fiinta umana ca intreg. De multe ori, grijile sunt un simptom de lasitate si intra in mintea noastra din cauza incapacitatii noastre de a ne controla asa cum trebuie viata. La fel, grijile pot fi si un indicator de egoism, lucru adesea negat de persoanele in cauza.

Oricine nu poate sa lase grijile deoparte se va simti fizic din ce in ce mai rau. Ele pot afecta organismul prin indigestie si un nivel de aciditate ridicat al stomacului sau alte probleme de ordin psihologic. Mai mult, aciditatea irita sistemul nervos si, in timp, poate cauza chiar depresie.

3. Regretele. In intreaga noastra viata este imposibil sa nu fim vinovati pentru o nereusita de-a noastra sau de-a unei persoane dragi. Problemele si situatiile cu care ne confruntam sunt de multe ori peste limitele noastre de intelegere si de aceea suntem supusi greselii.

Cand regretele ne ajung din urma trebuie sa ne recunoastem sentimentele negative, insa trebuie si sa realizam faptul ca suntem mai puternici decat credem. Natura ne-a creat imperfecti si, printre randurile de fericire si entuziasm se vor strecura, cand si cand, si sentimente din spectrul negativ precum frica, rusinea, ostilitatea sau vina.

4. Depresia nu afecteaza doar starea de spirit a unei persoane si perceptia ei generala pe care o are asupra vietii. Ea poate iesi la suprafata sub multe forme, inclusiv cea a problemelor de alimentatie, extrem de pregnante in ziua de astazi.

Pentru a redeveni o persoana completa si a scapa de depresia ce ne poate macina psihicul, trebuie sa avem curajul sa ne repudiem emotiile negative si sa fim receptivi la schimbare. Astfel, vom deveni mai constienti de propriile emotii si sentimente.

5. Mania (furia) este o emotie pe care o experimentam in mod natural. Totusi, atunci cand ea nu este controlata asa cum trebuie, ea poate avea consecinte devastatoare atat pentru persoana ce o resimte, cat si pentru orice alta persoana din jurul ei. Motivul principal pentru care mania devine atat de greu de controlat pentru majoritatea dintre noi este ca ea reprezinta o reactie aproape instinctiva asupra anumitor oameni, locuri ori situatii. Majoritatea dintre faptele sau vorbele noastre facute sau spuse la manie nu sunt procesate de constiinta, insemnand ca in momentele de furie reactionam instinctiv, impulsiv, fara sa ne gandim la alegerile noastre.

6. Auto-invinuirea. Daca suntem cu psihicul la pamant si ne auto-invinuim pentru anumite greseli, trebuie sa ne aducem aminte ca este aproape imposibil sa ne ducem viata pe pamant fara sa avem parte de dificultati sau situatii exceptionale. Sa ne auto-invinuim pentru nefericirea unei alte persoane, problemele celor din jur sau relatiile care nu au functionat este foarte suprasolicitant si nesanatos pentru propriul nostru organism.

Oamenii care se invinovatesc singuri pentru prea multe lucruri confunda influenta cu controlul. De exemplu, o mama isi poate influenta copilul atunci cand vine vorba de studiile sale, insa nu ii poate controla motivatia (sau lipsa acesteia). La fel, putem sa influentam starea de spirit a prietenilor nostri, insa nu o putem controla total, nefiind responsabili de trairile lor interioare.

7. Indiferenta reprezinta absenta dorintei de a ne interesa de un lucru/de a face un lucru.

A fi indiferent inseamna a realiza ca nu avem niciun interes - in momentul de fata sau poate chiar niciodata - fata de un lucru important pentru viata noastra si a celor dragi, fata de ceva ce ar fi trebuit sa devina prioritar pentru noi. Indiferenta, ignoranta, reprezinta o amanare a gandurilor noastre, fiind un substitut al cunoasterii. In timp ce indiferenta constanta ne poate intuneca viata si dezmembra relatiile cu persoanele din jur, constientizarea acesteia poate avea efecte daunatoare asupra psihicului uman si a increderii in propriile forte. Desi de multe ori avem impresia ca “ce nu stim nu ne poate rani”, a trai in ignoranta este un lucru distructiv pentru evolutia noastra ca persoana.

Sursa: garbo.ro

2 comentarii:

  1. De cele mai multe ori persoanele afectate nu constientizeaza pericolul in care se afla si au nevoie de ajutor specializat. Si ajutorul persoanelor apropiate, al rudelor este foarte important.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca am fi constienti, cand manifestam astfel de emotii, banuiesc ca am reusi sa le controlam, iar in timp poate chiar ar disparea. Cu siguranta avem nevoie de ajutor.

      Ștergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare