10 septembrie 2012

Dovleacul




Această postare am furat-o de pe blogul lui Ariel - Frumoasa verde, un blog drag mie, în care gasiţi informaţii foarte preţioase în mai multe domenii, printre care şi despre sănătate şi alimentaţie.

Culoarea galben-portocalie dovedește că dovleacul este plin de betacaroten, ce îi conferă proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante. Betacarotenul împiedică apariţia bolilor cardiovasculare şi diminuează riscul apariţiei diabetului. Dovleacul este o legumă săracă în calorii, care nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, însă este o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, minerale, vitamine, fiind recomandat de dieteticieni pentru controlul colesterolului şi reducerea greutăţii. Dovleacul este recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, dar şi celor cu risc de a dezvolta tumori canceroase. Dovleacul copt este indicat persoanelor care suferă de anemie, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). 100 g de dovleac asigură 70% din necesarul zilnic de vitamina A.

Efecte terapeutice

Reduce riscul de cancer de colon. Dovleacul are un conţinut bogat în fibre alimentare, care protejează mucoasa colonului, precum şi de vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă. Persoanele care suferă de diabet sau afecţiuni cardiovasculare se vor vindeca mult mai repede dacă includ în dietă supe sau mâncăruri cu dovleac crud.

Combate viermii intestinali. Un gram de seminţe de dovleac conţin tot atâtea proteine cât un pahar cu lapte. Un consum regulat de seminţe de dovleac, în stare crudă, ţine departe viermii intestinali. În caz de oxiuri, copiilor li se dau câte 10-15 seminţe de dovleac decojite zilnic, iar adulţii vor lua câte 20-30 de seminţe pe zi. Trebuie păstrată pieliţa fină şi uscată pe ele şi mestecate foarte bine. După o oră, se ia o linguriţă cu ulei de ricin. Seminţele crude de dovlecel sunt o sursă bună de magneziu, mangan şi fosfor, ce cresc imunitatea ficatului.

Regenerează celulele pancreatice. Ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge. Pentru a beneficia de proprietăţile acestui miracol al naturii, trebuie consumat fiert, copt, adăugat în mâncăruri sau preparat ca un piure.

Bun în afecţiunile prostatei. Ca remediu popular este folosit de persoanele care suferă de prostată, fiind cunoscute proprietăţile acestuia de a combate tumorile maligne ale acestei boli. Acizii graşi conţinuţi de uleiul seminţelor de dovleac ajută la menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge, a ţesuturilor şi nervilor.

Calmant uşor al sistemului nervos. Dacă suferi de insomnii sau ai un somn agitat, încearcă o metodă bătrânească: bea înainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine. Ca efect secundar, ai putea scăpa de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului.

Eficient în arderea caloriilor. Supraponderalilor le sunt de ajutor dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărţit în 5 porţii, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfrut sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute.

Sucul de dovleac este diuretic. Poate fi utilizat în afecţiunile cardiovasculare, afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi constipaţii rebele. În funcţie de afecţiune, se pot consuma de trei ori pe zi câte 100 ml suc. Pentru a obţine sucul de dovleac se alege un dovleac copt bine care se curăţă de coajă şi seminţe, se taie bucăţele, se stoarce sucul cu ajutorul unui storcător, iar lichidul obţinut se consumă imediat.

Atenţie! Dacă ai alergie la castraveţi sau dovlecei, se poate să fii alergic şi la dovleac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare