03 iulie 2012

Iodul din sare




Romanii au fost obligati de Guvernul Adrian Nastase, prin Hotararea nr. 568/2002, sa consume doar sare iodata.

Consumul de iod provoaca hipertiroidii, sporind volumul glandei tiroide de la 4,8 ml la 8,6 ml. Totodata, creste constant Basedow-ul autoimun, favorizeaza tiroida Hashimoto, induce fenomenul numit "Tiroid cell necrosis" (necroza celulelor tiroidiene) si determina sporirea numarului de cazuri cu hipotiroidism subclinic la copii si adolescenti. In acelasi timp, consumul excesiv de iod duce la cresterea cazurilor de alergie la aceasta substanta, corelat cu un numar mare de investigatii radiologice cu iod, ceea ce amplifica incidenta socului anafilactic. In cele mai grave situatii, consumul de iod poate provoca si cancerul tiroidian. Potrivit unui studiu relativ recent, efectuat in Tasmania, dupa iodarea alimentelor s-a constatat ca rata cancerului a crescut de trei ori, la persoane in varsta de peste 49 de ani.

Președintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio România, Marian Cioceanu, a anunţat că va începe demersurile pe lângă instituţiile abilitate, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru limitarea consumului de iod în rândul populaţiei, în condiţiile în care consumatorii sunt practic obligaţi să consume alimente cu un conţinut mare de iod, existând un risc ridicat de îmbolnăvire.

"Vrem să începem o campanie referitoare la riscurile pe care le prezintă asupra populaţiei consumul de iod pe o perioadă mai lungă de timp", a declarat Marian Cioceanu, citat de Agerpres.

Din 2002, printr-o Hotărâre de Guvern (HG 568/2002) s-a impus în România ca toată sarea din comerţ să fie iodată şi s-a interzis comercializarea sării neiodate, "în scopul prevenirii tulburărilor provocate de carenţa de iod". Suntem obligați să mâncăm sare cu iod.

Acesta a spus că românii sunt "privaţi de dreptul la opţiune prin obligativitatea de a consuma exclusiv sare iodată direct sau indirect, prin orice aliment procesat în România. Practic, din 2002, conform unei HG, nu mai poţi consuma decât sare iodată, deşi ar trebui ca decizia să aparţină consumatorilor. Dacă autorităţile din România nu ne vor lua în seamă, vom începe demersul nostru la Comisia Europeană".

"Este o problemă de sănătate publică, etică profesională şi bioetică", a afirmat profesor doctor Pavel Chirilă, vicepreşedinte Bio România, în studiul său "Iodarea universală a sării - atentat la sănătatea publică", adăugând că "este ilogic ca pentru 7.000-12.000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an să forţezi o ţară întreagă să mănânce iod".

Statisticile efectuate pe o medie de zece ani inainte de iodarea populatiei prin sare si media de trei ani dupa iodare arata niste rezultate ingrijoratoare: numarul de cazuri de cancer tiroidian s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5,4 ori, iar hipotiroidia a crescut de 2,3 ori. Ironia este ca numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, s-a marit! Rezultate asemanatoare au aparut si atunci cand in alte tari s-au facut experimente cu sare iodata. Un departament al Universitatii din Atena arata ca, in urma consumului de sare iodata de catre locuitorii din 12 orase din Anglia, Spania si Zair, a crescut alarmant numarul de cazuri de hipotiroidii si de gusa multinodulara. In Salta, un oras din Argentina, administrarea de sare iodata a fost intrerupta ca urmare a cresterii numarului de cazuri de cancer tiroidian papilar. Cum sa scapam de sentimentul ca informatiile se bat cap in cap? Carentele de iod duc, intr-adevar, la problemele despre care se vorbeste, numai ca sunt foarte putine persoane care se afla in acest caz in Romania. La noi in tara, peste 99% din populatie este normala din punct de vedere tiroidian, asa ca iodul din sare nu face altceva decat sa dea nastere la excese. In plus, motivul principal pentru care guvernantii isi justifica hotararea este ca astfel vor fi eradicate problemele de hipotiroidie (cele pe care le au mai putin de un procent din populatie!). Insa deficitul de iod este doar una din cele 18 cauze ale hipotiroidiei! De ce trebuie toata lumea sa puna in mancare sare cu iod? 150 DE MICROGRAME PE ZI ESTE DOZA DE IOD RECOMANDATA UNUI ADULT

Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de milioane de oameni, insa nevoie de iod au cel mult 8543 persoane.

Concret, ce ni se poate intampla noua, celorlalti 20 de milioane de romani, in urma folosirii banale a sarii, dar iodate?

Cateva date esentiale de fiziopatologia tiroidei arata ce se intampla daca administrezi iod in exces: iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare. Acest efect poarta numele de Wolf-Chaikoff. Apoi, administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod). Si tiroida fetala este foarte sensibila; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Unii agenti, altfel slab gusogeni – cum sunt sulfonamidele si antipirina – sunt mai puternici cand sunt administrati impreuna cu iodul. Un studiu francez facut pe 36.308 subiecti nu a constatat o corelatie intre frecventa gusei si iodul urinar, ceea ce sustine interventia si a altor factori gusogeni in afara carentei de iod. Toate acestea sunt explicate si de Harrison, in Principiile Medicinii Interne, care spune: “de cele mai multe ori cauza gusei simple (netoxice) este necunoscuta”. In unele cazuri cauzele hipotiroidiei sunt cunoscute: deficit de iod; ingestia unor agenti gusogeni; defect in biosinteza hormonala. Dar astazi este tot mai mult demonstrat rolul agravant al alimentatiei deficitare in proteine ca factor etiopatogenic al hipotiroidiei.

Iodul este prezent in mai toate fructele si legumele, si nu numai in produse marine. Iodarea sarii este absolut inutila si exclusiv daunatoare.

Toxicitatea sarii fine

Sarea fina, prezenta adesea pe mesele noastre, ascunde un lucru pe care putini dintre noi il stiu: este tratata cu E 535, adica... ferocianura de sodiu, o substanta despre a carei toxicitate nu mai este necesar sa vorbim. Si inca un lucru: sarea fina nu contine aproape deloc magneziu (spre deosebire de sarea gema), un mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Unii cardiologi sustin chiar ca anumite maladii ale inimii si sistemului vascular s-ar datora in mare masura acestei "sari fine", saracita de acest mineral esential.

2 comentarii:

  1. Salutare!
    Am scris si eu (preluare fiind ) pe baza acestei anomalii!
    Poti vedea continutul accesand acest link!
    http://danielix-danielix.blogspot.ro/2012/09/despre-sare-adevaruri-pe-care-trebuie.html
    p.s
    Poza Dvs am preluat-o si eu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut o gramada de articole despre toxicitatea sarii iodate, dar consider ca nu sunt suficiente atata timp cat majoritatea oamenilor consuma acest produs. Ar trebui sa scriem cat mai multi despre alimentele nocive si poate o sa se schimbe ceva in constiinta oamnenilor. :)
      Iti doresc o zi buna.

      Ștergere

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare