20 mai 2012

Caju



Caju-ul este originar din Brazilia şi face parte din aceeaşi familie cu mango şi fisticul. În secolul 16, exploratorii portughezi au introdus această plantă în alte regiuni tropicale precum India şi unele tări africane, unde sunt cultivate şi astăzi, cei mai mari producători de caju din lume fiind India, Brazilia, Mozambic, Tanzania şi Nigeria.

Arborele de caju a fost considerat întotdeauna valoros datorită lemnului sau preţios, balsamului extras sau fructelor de caju. Este cultivat în 32 de ţări din toata lumea, producţia medie a fiecărui arbore fiind de 200-300 de nuci pe an. Ei sunt folosiţi şi în diferite preparate culinare, în special în bucătăria tailandeză, chineză sau indiană, precum şi în compoziţia unor tipuri de brânză special concepută pentru vegetarieni.

Este recomandat de nutritionisti ca ingredient sanatos in cadrul unor diete, fie ele pentru slabit sau tonifierea organismului, datorita continutului scazut de grasimi. In comparatie cu nucile de pecan, alunele si nucile, caju are si un continut bogat de proteine, fibre, potasiu, fier si zinc.

Planta in sine cunoaste si alte utilizari, in afara de cele alimentare: din coaja se obtine o vopsea, din fruct se obtine alcool si otet, iar prin presare la rece, un ulei foarte apreciat.

Este o importanta sursa de energie dat fiind continutul ridicat in grasimi (42,2 %) si proteine (17,5 %). Grasimile sunt constituite de acizii grasi mono-nesaturati dintre care acidul oleic care este vestit pentru efectele benefice asupra sistemului cardio-vascular.

Caju este bogat in vitaminele B1 (0,63 mg/100 g), B2 (0,26 mg/100 g), B3 (10,1 mg/100 g) si vitamina E (0,78 mg/100 g), antioxidant benefic sistemului cardiovascular.

Magneziul continut de caju (270 mg/100 g) poate diminua intensitatea migrenelor, poate reduce tensiunea arteriala, problemele de respiratie. Fosforul (375 mg/100 g) este important pentru sitemul osos si dinti. Cuprul continut, este un nutrient implicat in activitatea antioxidanta a organismului, precum si mentinerea sanatatii pielii, parului si a tesutului conjunctiv.

Se pot face multe retete hranitoare cu caju. Una din ele este si cea a Gratielei, care este minunata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare