01 decembrie 2011

Aromoterapia




Termenul de aromoterapie a fost utilizat in tratarea bolilor si afectiunilor, precum si pentru mentinerea sanatatii psihice. Aromoterapia consta in utilizarea uleiurilor esentiale distilate de la plante precum musetelul, camforul, menta, rozmarinul, levantica si eucaliptul. Astfel de tratamente au fost utilizate inca din vechiul Egipt, Grecia sau Roma antica sau de catre alte civilizatii. Medicii arabi antici au dezvoltat distilarea uleiurilor aromate prin experiente alchemice.

Termenul de aromoterapie e originar din Franta. Pentru prima oara l-a utilizat chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse, a carui lucrare "Aromatherapie" a fost publicata 1928. Aromoterapia este mai mult decât o simpla ramura a botanicii. Deoarece trateaza energiile subtile ale plantelor aromatice aflate in legatura permanenta cu forta vietii, aromoterapia este asociata cu vechiul concept chinez Yin si Yang.

Aromoterapia se refera la ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli cu ajutorul aromelor si/sau a parfumurilor, dar si a unor produse volatile sau odorizante extrase din plante aromatice. Cât de veche este aceasta practica o dezvaluie descoperirile arheologice care aduc la suprafata argumente privind arta mumificarii unde se foloseau substante cât se poate de naturiste in vederea imbalsamarii faraonilor. Si totusi aceasta veche traditie a inceput sa fie luata in considerare de oamenii de stiinta abia la sfârsitul secolului al XIX-lea.

Fara sa ne dam seama practicam aromoterapia chiar in propria bucatarie atunci când gatim mâncarea si când folosim legume si zarzavaturi sau condimente precum ceapa, usturoiul, patrunjelul, mararul etc.

Esentele aromatice nu produc dependenta si nu au efecte secundare daunatoare si, de aceea, acest tip de practica terapeutica are un interes din ce in ce mai crescut in rezolvarea si ameliorarea bolilor.

Cum utilizam aromoterapia?



- Bai: umpleti cada de baie cu apa. Adaugati 9-10 picaturi de ulei esential in apa de baie si amestecati. Unele uleiuri irita pielea mai mult decât altele. De aceea, trebuie citite instructie cu atentie pentru fiecare ulei in parte. Sau adaugati câte 9-10 picaturi de ulei esential la câte o lingurita de ulei de jojoba. Adaugati si amestecati astfel de uleiuri cu solutii solubile inainte de a le turna in apa de baie. 

- Sapun lichid: adaugati aproximativ 30-45 picaturi de ulei esential la fiecare 250 de gr de sapun lichid simplu (neparfumat) sau gel de dus. Agitati energic inainte de utilizare.

- Ulei de corp: adaugati aproximativ 12-15 picaturi de ulei esential in aproximativ 30 de gr de ulei de jojoba si amestecati pâna la omogenizare.

- Lotiune de corp: adaugati 50-60 picaturi de ulei esential la 460 de gr de lotiune de corp neparfumata. Amestecati cu o lingura sau un betisor pentru a omogeniza compozitia.

- Apa de corp: adaugati 10-15 picaturi de ulei esential la fiecare 30 de gr de apa de ploaie, de izvor sau apa distilata. Agitati bine inainte de fiecare utilizare.

- Alifie: adaugati 25-20 picaturi de ulei esential la fiecare 30 de gr de ulei de jojoba. Agitati bine pentru a se omogeniza inainte de a va unge cu ea.

- Compresa: adaugati si amestecati 3-5 picaturi de ulei esential intr-un castron cu apa calduta sau rece. Umeziti o cârpa, stoarceti-o si aplicati-o pe corp.

- Sampon/balsam: adaugati 12-15 picaturi de ulei esential la fiecare 30 de gr de sampon si balsam neparfumat. Amestecati bine pentru omogenizare.

- Perierea parului: picurati trei picaturi de ulei esential in palma si ungeti perii unei perii din par natural. Masati scalpul si periati parul.

- Odorizant: adaugati ulei esential intr-un odorizant electric, suport cu lumânare sau lampa.

- Odorizant de camera: adaugati 17-20 de ulei esential la fiecare 30 de gr de apa de ploaie/apa distilata. Agitati bine inainte de utilizare.



- Parfum: adaugati cinci picaturi de ulei esential pe o batista sau o bucata de material pe care sa o purtati la dvs. toata ziua. Sau asezati bucata de material sub perna pentru a avea un somn linistit.

- Parfum 2: adaugati cinci picaturi de ulei esential pe un tampon de vata si asezati-l in sertarele sau dulapul cu lenjerie.

- Inhalare: picurati un strop de ulei esential in palma, frecati palmele si inhalati. Evitati zona ochilor!

Atentie!

- Nu utilizati uleiurile esentiale pentru uz intern. Inainte de utilizare, cititi cu atentie prospectele.

- Uleiurile esentiale sunt substante foarte concentrate si trebuie diluate inainte de utilizare. Urmati prospectele sau retetele ce recomanda utilizarea unei cantitati de substanta de circa 2%-5% din solutie.

- In cazul in care doriti sa utilizati uleiurile esentiale pentru ameliorarea unor afectiuni suferite de copii, urmati reteta. Nu utilizati uleiurile acestea in cazul sugarilor.

- Nu utilizati uleiuri de citrice, mai ales ulei de bergamota, inainte de expunerea la soare. Aceste uleiuri cresc nivelul de fotosensibilitate.

- Uleiurile esentiale nu sunt solubile in apa. Asigurati-va ca le diluati perfect sau le dispersati in totalitate in apa utilizata ca baza pentru amestec.

- Uleiurile esentiale pot irita pielea. Nu udati cu apa zona deja masata cu ulei. Astfel, uleiul se va intinde. Utilizati un tip de ulei-baza, precum cel de jojoba, care va ajuta la absorbtia uleiurilor esentiale, fara a se produce iritarea.

- Nu apropiati uleiurile esentiale de zona ochilor! Nu le lasati la indemâna copiilor sau a animalelor!

- In cazul unor iritatii ale pielii sau alergii, opriti tratamentul.

- Uleiurile esentiale nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul clasic. Daca va aflati sub supraveghere medicala, consultati medicul inainte de utilizarea acestora.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare