16 noiembrie 2011

Alimentaţia în perioada preconcepţiei




Faceti schimbări în alimentatia dumeneavoastră cu trei luni până la un an înainte de a concepe un copil

Cu cat mai repede veti face aceste schimbari cu atat mai mari vor fi sansele de a ramane insarcinata. Atat pentru femei cat si pentru barbati, alimentatia si fertilitatea sunt in stransa legatura. De aceea trebuie amandoi sa aveti o alimentatie echilibrata care va mari sansele de a concepe si a avea un copil sanatos.

Renunţaţi la cafea, alcool şi îndulcitoarele artificiale

Daca aveti o alimentatie care lasa de dorit va trebui sa faceti schimbari in alimentatia dumneavoastra. Un sfat important este sa reduceti indulcitoarele artificiale si sa incercati sa renuntati treptat la cofeina din ciocolata, cacaua, sucuri si din cafea. Mai mult de 300 de miligrame de cofeina pe zi ar putea reduce fertilitatea cu 27 de procente. De asemenea, incercati sa consumati numai ocazional sau deloc alcool si sa renuntati binenteles la droguri si fumat. Toate aceste substante pot reduce simtitor sansele de a concepe cat mai curand un copil.

Luaţi suplimente de vitamine şi minerale

Desi va puteti asigura necesarul de vitamine si minerale printr-o dieta echilibrata, totusi unii specialisti sunt de parere ca ar trebui sa luati un supliment de minerale si vitamine. In acest fel, chiar daca nu aveti timpul necesar sa va pregatiti intotdeauna mesele zilnice, va asigurati ca organismul dumneavoastra a primit tot ce avea nevoie. Dar trebuie sa stiti ca aceste suplimente reprezinta doar o masura de siguranta si nu pot inlocui o dieta echilibrata. De asemenea dozele prea mari de vitamine si minerale, supradozele, pot sa influenteze negativ posibilitatile de concepere a unui copil. De aceea ar fi indicat ca sa stabiliti impreuna cu doctorul dumneavoastra doza care vi se potriveste cel mai bine.

Luati cel putin 0,4 miligrame de acid folic zilnic

Toata lumea are nevoie de mai mult acid folic nu numai femeile. S-a constatat ca acest tip de vitamina B duce la scaderea atacurilor de cord, infarturilor, cancerului si a diabetului.

In anii fetilitatii femelile ar trebui sa ia cel putin 0,4 miligrame de acid folic zilnic, iar in perioada in care incearca sa conceapa un copil doza zilnica poate ajunge la 0,8 miligrame.

Odata ce ati ramas insarcinata o sa aveti nevoie zilnic intre 0,6 si 0,8 miligrame de acid folic. In completare puteti manca alimente bogate in acid folic (spanac, citrice, alune, legume, paine integrala si cereale).

Calculati-va greutatea ideală

Ca sa va apropiati cat mai mult de greutatea ideala puteti sa slabiti sau sa castigati cateva kilograme in perioada in care va pregatiti sa concepeti un copil; dar trebuie sa pastrati o alimentatie echilibrata. Alegeti alimentele cu procent mic de grasimi si bogate in fibre. Incepeti un program zilnic de exerciti sau intensificati-l pe cel care-l practicati deja. Nu incercati sa slabiti mai mult de o jumate pana la 1 kilogram pe saptamina. Pierderea multor kilograme printr-o dieta foarte severa poate duce la consumarea rezervelor de minerale si vitamine din corpul dumeavoastra si cu siguranta acesta nu este un moment ideal de a incerca sa concepeti un copil. (CS)  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doresti sa-mi spui parerea ta despre acest articol sau sa mai adaugi ceva, te rog sa scrii mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare